Oči su možda prozor vaše duše, ali jezik odražava vaše zdravlje

Oči su možda prozor vaše duše, ali jezik odražava vaše zdravlje

2.000 godina staru praksu kineskih travara – ispitivanje ljudskog jezika na znake bolesti – sada prihvataju kompjuterski naučnici koji koriste mašinsko učenje i veštačku inteligenciju.

Sistemi za dijagnostiku jezika brzo dobijaju na snazi zbog povećanja daljinskog praćenja zdravlja širom sveta, a studija iračkih i australijskih istraživača pruža više dokaza o sve većoj tačnosti ove tehnologije za otkrivanje bolesti.

Inženjeri sa Srednjeg tehničkog univerziteta (MTU) u Bagdadu i Univerziteta Južne Australije (UniSA) koristili su USB veb kameru i računar za snimanje slika jezika 50 pacijenata sa dijabetesom, bubrežnom insuficijencijom i anemijom, upoređujući boje sa bazom podataka od 9.000 jezika. slike.

Koristeći tehnike obrade slike, tačno su dijagnostikovali bolesti u 94 odsto slučajeva, u poređenju sa laboratorijskim rezultatima. Govorna pošta koja navodi boju jezika i bolest je takođe poslata putem tekstualne poruke pacijentu ili imenovanom zdravstvenom radniku.

Vanredni profesor MTU i UniSA Ali Al-Naji i njegove kolege pregledali su svetski napredak u kompjuterskoj dijagnostici bolesti, na osnovu boje jezika, u novom radu objavljenom u okviru Četvrte naučne konferencije za istraživanje tehnika elektrotehnike (EETR2022).

„Pre hiljadama godina, kineska medicina je bila pionir u praksi pregleda jezika da bi se otkrila bolest“, kaže vanredni profesor Al-Nadži.

„Konvencionalna medicina već dugo podržava ovu metodu, pokazujući da boja, oblik i debljina jezika mogu otkriti znake dijabetesa, probleme sa jetrom, cirkulatorne i probavne probleme, kao i bolesti krvi i srca.

„Idući ovo korak dalje, nove metode za dijagnosticiranje bolesti prema izgledu jezika sada se rade na daljinu pomoću veštačke inteligencije i kamere – čak i pametnog telefona.

„Kompjuterizovana analiza jezika je veoma precizna i mogla bi da pomogne da se bolesti dijagnostikuju na daljinu na bezbedan, efikasan, lak, bezbolan i isplativ način. Ovo je posebno relevantno u svetlu globalne pandemije kao što je COVID, gde pristup zdravstvenim centrima može biti kompromitovan“.

Pacijenti sa dijabetesom obično imaju žuti jezik, pacijenti sa rakom ljubičasti jezik sa debelom masnom prevlakom, a pacijenti sa akutnim moždanim udarom imaju crveni jezik koji je često iskrivljen.

Studija iz 2022. u Ukrajini koja je analizirala slike jezika 135 pacijenata sa COVID-om putem pametnog telefona pokazala je da je 64% pacijenata sa blagom infekcijom imalo bledo ružičasti jezik, 62% pacijenata sa umerenom infekcijom imalo je crveni jezik, a 99% pacijenata sa teška COVID infekcija imala je tamnocrveni jezik.

Prethodne studije koje su koristile dijagnostičke sisteme jezika su precizno dijagnostikovale upalu slepog creva, dijabetes i bolesti štitne žlezde.

„Moguće je dijagnostikovati sa 80% tačnosti više od 10 bolesti koje uzrokuju vidljivu promenu boje jezika. U našoj studiji smo postigli tačnost od 94% sa tri bolesti, tako da postoji potencijal da se ovo istraživanje još više usavrši“, Doc. Al-Naji kaže.