Studija otkriva da izloženost kancerogenu čini ćelije raka podložnijim imunološkom napadu

Studija otkriva da izloženost kancerogenu čini ćelije raka podložnijim imunološkom napadu

Iako je naširoko poznato da su karcinogeni počinioci raka, nova studija istraživača iz Mass General Cancer Centra je pokazala da izloženost kancerogenima može povećati podložnost ćelija raka na imunološki napad.

Ćelije raka stvaraju tumorsko mikrookruženje (TME) u kojem preuzimaju zdrave imune ćelije i podstiču rast raka. Istraživači su pretpostavili da karcinogeni koji mutiraju DNK mogu poboljšati imuni odgovor na rak. U svojoj studiji, testirali su ćelije raka dojke kod miševa i ćelije raka pluća kod ljudi i otkrili da ove ćelije, kada su izložene kancerogenima, nisu bile u stanju da stvore imunosupresivni TME, koji pojačava imuni odgovor da odbaci rak.

Rezultati, objavljeni u Journal of Clinical Investigation, pokazali su da karcinogeni blokiraju imunosupresivne TME, koji indukuju makrofage povezane sa tumorom (TAM) koji imaju antitumorska svojstva. Otkriveni put ukazuje na imune faktore koji bi mogli biti usmereni na povećanje efikasnosti imunoterapijskih tretmana za pacijente sa rakom.

„Naši nalazi podržavaju ideju da izloženost kancerogenu ne samo da povećava imunitet T ćelija povećanjem tumorskih antigena, već i menja diferencijaciju TAM-a, što povećava imunogenost tumora“, rekao je Šon Demehri, MD, dr, glavni istraživač u Centru za rak Istraživački centar za imunologiju i kožnu biologiju i dermatolog u Opštoj bolnici u Masačusetsu.

„Iako smo otkrili prvi put koji indukuje imunitet nizvodno od izloženosti kancerogenu koji je nezavisan od antigena, cilj nam je da istražimo druge puteve koji takođe mogu doprineti imunogenoj transformaciji karcinogena raka. Ovi putevi se zatim mogu iskoristiti za dalje poboljšanje imunoterapije raka.“