Teslini kvartalni rezultati razočaravaju

Teslini kvartalni rezultati razočaravaju

Teslini rezultati za treće tromesečje promašili su procene analitičara u sredu, pošto je kompaniju koju vodi Elon Mask pogodili viši troškovi i posledice sniženja cena.

Gigant električnih vozila sa sedištem u Teksasu rekao je da je prodaja u periodu od jula do septembra dostigla 23,35 milijardi dolara, što je niže od 24,19 milijardi dolara koliko su prognozirali analitičari koje je anketirao Factset.

Kompanija je takođe videla da je neto profit manji nego što se očekivalo, na 66 centi po akciji umesto predviđenih 73 centa.

Musk je preduzeo višestruko smanjenje cena tokom 2023. godine za vozila, rekavši investitorima u aprilu da je kompanija zauzela stav da je nastojanje da se poveća prodaja pravi izbor u odnosu na uzimanje veće marže.

Ovaj potez je usledio pošto sve više električnih vozila starih proizvođača automobila kao što su General Motors i Ford dolazi u prodajne salone.

Ali ti rivali su kažnjeni velikim štrajkom u Sjedinjenim Državama, nečim čime Tesla neće morati da upravlja.

Smanjenje cena učinilo je investitore nervoznim, a cena Teslinih akcija je pala za više od sedam odsto u poslednjih mesec dana i bila je niža za više od tri odsto u odnosu na poslednju cenu na zatvaranju u trgovini posle radnog vremena.

Međutim, procena akcija Tesle i dalje nadmašuje druge američke proizvođače automobila i više se nego udvostručila 2023. godine, utešujući Muskovu poziciju jednog od dva najbogatija čoveka na svetu.

Takođe uznemirujući, Tesla je ranije ovog meseca izvestio da su njene nove isporuke automobila pale u trećem kvartalu na 435.059 jedinica zbog zastoja u fabrikama u Šangaju i Ostinu.

Ukupna proizvodnja je opala za 10 odsto od drugog kvartala na 430.488, prema podacima.

Ali Tesla je u sredu potvrdio da je njen cilj za celu godinu od 1,8 miliona vozila ostao nepromenjen.

Tesla je takođe rekao da će se držati rasporeda i do kraja ove godine pustiti novi Cibertruck, Teslin futuristički odgovor na američki pikap kamion.

Ali Musk je rekao da će Cibertruck biti skup i da će imati „ogromne izazove“ u dostizanju ciljane proizvodnje.

„Mislim da ćemo završiti sa otprilike četvrt miliona sajber kamiona godišnje… negde 2025.“, rekao je on.

Kompanija je ponovo insistirala da je ulaganje u veštačku inteligenciju i softver koji će uskoro obezbediti autonomnu vožnju bila prava investicija.

„Ekonomija autonomnih vozila je zaista zapanjujuća na pozitivan način“, rekao je Musk o tehnologiji za koju kaže da je iza ugla.

Dok je tržište električnih vozila bilo na neupitnoj putanji rasta, nedavno su se pojavili znaci da bi bum mogao da se usporava.

General Motors je u utorak saopštio da odlaže konverziju fabrike za proizvodnju električnih kamiona (EV), navodeći promene u potražnji kao faktor.

A više kamatne stope dodatno su kočile kupovinu novih automobila nakon više od decenije surfovanja po super niskim kamatnim stopama koje su privukle kupce da trguju najnovijim modelima.

„Stalno se prisećam ove kamatne stope, ali to samo povećava cenu automobila“, požalio se Musk na pozivu o zaradi.

Maskov jedinstveni status vizionarskog preduzetnika koji je stvorio SpaceX i Teslu pokvario se otkako je pre godinu dana kupio Tviter, sada preimenovan u X, za 44 milijarde dolara.

Tajkunovo upravljanje X-om se pokazalo kao burno sa nižom potrošnjom oglašivača i platformom koja se sve više smatra toksičnim plodom neumerenog govora i teorija zavere.