Konsultacije na daljinu poboljšavaju pristup zdravstvenoj zaštiti u Nigeriji i Tanzaniji

Konsultacije na daljinu poboljšavaju pristup zdravstvenoj zaštiti u Nigeriji i Tanzaniji

Novi izveštaj objavljen u The Lancet Global Health otkriva da, uz odgovarajuću obuku i finansiranje, konsultacije na daljinu mogu poboljšati pristup zdravstvenoj zaštiti u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

Randomizovana kontrolisana ispitivanja u Nigeriji i Tanzaniji otkrila su da konsultacije na daljinu poboljšavaju pokrivenost zdravstvene zaštite za osobe sa dijabetesom, visokim krvnim pritiskom i respiratornim stanjima bez ugrožavanja bezbednosti pacijenata ili verodostojnosti konsultacija.

U martu 2020. godine, zemlje sa visokim prihodima su brzo reagovale na pandemiju koronavirusa tako što su zdravstvenu negu licem u lice zamenile zdravstvenim konsultacijama na daljinu. Ovaj pristup smanjio je rizik od prenošenja COVID-19 i za pacijente i za zdravstvene radnike.

Međutim, zemlje sa srednjim i niskim prihodima suočile su se sa preprekama za sprovođenje daljinskih konsultacija, uključujući nedostatak uređaja i nedostatak elektronskih zapisa, digitalne infrastrukture i obuke. REaCH ispitivanja pokazuju da se ovi izazovi mogu prevazići i da se konsultacije na daljinu mogu uspešno sprovesti u zemljama sa srednjim i niskim prihodima.

U 2020. godini, REaCH tim predvođen istraživačima sa Fakulteta za medicinske sestre, babicu i palijativnu negu na King’s College London prilagodio je postojeći kurs obuke zasnovan na e-učenju za daljinske konsultacije koji će se prvo pilotirati u Tanzaniji, a zatim u potpunosti isprobati u obe Tanzanije. i Nigeriju.

U Nigeriji, REaCH obuka je rezultirala četvorostrukim povećanjem konsultacija na daljinu, što predstavlja jednu od šest svih konsultacija za osobe sa dijabetesom, visokim krvnim pritiskom i respiratornim problemima. Konsultacije licem u lice su takođe nastavljene, a broj konsultativnih minuta je porastao bez povećanja broja zaposlenih.

Profesor Jackie Sturt, vodeći autor i voditelj REaCH projekta, rekla je: „Konsultacije na daljinu ne samo da poboljšavaju pristup zdravstvenoj zaštiti tokom pandemije, već i smanjuju vrijeme putovanja za pacijente koji će možda morati da putuju na velike udaljenosti da bi vidjeli ljekara licem u lice . Trenutno radimo sa kreatorima politike u deset subsaharskih zemalja na implementaciji REaCH obuke za bezbedne i pouzdane daljinske konsultacije. Ovo ima potencijal da zemlje ispune ciljeve održivog razvoja kroz povećanje univerzalne zdravstvene pokrivenosti.“

„U Ugandi želimo da naše medicinske sestre fleksibilno pružaju negu pacijentima kako bi povećali pristup zdravstvenoj zaštiti za ljude koji žive sa dugotrajnim zdravstvenim stanjima kao što su dijabetes i visok krvni pritisak. Obuka REaCH pomaže medicinskim sestrama da razviju svoje veštine i samopouzdanje u konsultaciji sa pacijentima putem mobilnog telefona, vodeći računa o privatnosti i načinu na koji vode evidenciju o konsultacijama“.

„Radimo na tome da obuka REaCH bude dostupna u Ugandi i akreditovana tako da je to priznata prilika za profesionalni razvoj koja će podržati pacijente u pristupu sigurnijoj i pouzdanijoj zdravstvenoj zaštiti“, kaže dr Safinah Museene, komesar za zdravstveno obrazovanje i obuku u Ministarstvu obrazovanja i sporta u Ugandi.

Profesor Frensis Grifits sa Medicinske škole Vorvik, koja je vodila studiju intervjua uz klinički trag, rekla je: „Medicijske sestre i lekari koji su učestvovali u našoj studiji razradili su kako najbolje da koriste daljinsko savetovanje za svoje pacijente i osoblje klinike. Pacijenti su nam rekli koliko lakše im je bilo da dobiju savet o svom zdravstvenom stanju kada im je bio potreban. Uz obuku i politiku podrške, konsultacije na daljinu mogu napraviti stvarnu razliku u pružanju nege.“

Profesor Akiniinka Omigbodun sa Medicinskog koledža Univerziteta u Ibadanu i vodeći istraživač u Nigeriji na projektu REaCH rekla je: „I zdravstveni radnici i pacijenti su otkrili mnogo toga što im se dopada kod daljinskih konsultacija.

„Zdravstveni radnici su smatrali da su u mogućnosti da prisustvuju većem broju pacijenata bez prenatrpanosti u klinikama; pacijenti koji su bili trgovci ili žene na pijaci bili su srećni što ne moraju da napuštaju svoje prodavnice ili tezge pre nego što se konsultuju sa njihov pružalac nege, čime se povećava njihova zarada.“

Profesor Senga Pemba, koistraživač za REaCH i šef odeljenja za javno zdravlje na Univerzitetu St. Francis College of Health and Allied Sciences u Tanzaniji, rekao je: „Uočili smo da se u raznim zemljama odvija mnogo neformalnih daljinskih konsultacija! REaCH obuka koja je besplatno dostupna onlajn značajno će pomoći da se formalizuju daljinske konsultacije u ovim zemljama.“