Žene se okreću kanabisu za lečenje simptoma menopauze, pokazuje studija

Žene se okreću kanabisu za lečenje simptoma menopauze, pokazuje studija

Nova studija Univerziteta u Alberti objavljena u BMJ Open sugeriše da mnoge žene u Alberti koriste kanabis za lečenje simptoma menopauze uprkos nedostatku dokaza da je efikasan za simptome menopauze.

„Ovo istraživanje naglašava da žene koriste kanabis kao alternativnu opciju za upravljanje simptomima“, kaže Ketrin Bebin, student druge godine medicine koja je završila studiju kao deo svog master programa na Fakultetu farmacije i farmaceutskih nauka.

„Takođe naglašava probleme oko brige o menopauzi uopšte da žene traže druge opcije za upravljanje simptomima.“

Studija je uključivala 1.485 žena starosti 35 i više godina koje žive u Alberti i koje su popunile onlajn anketu o svojim obrascima upotrebe kanabisa u vezi sa prijavljenim simptomima menopauze.

Od ispitanika, oko jedne trećine (499 žena) je izjavilo da trenutno koristi kanabis, dok je 66% koristilo u nekom trenutku. Od sadašnjih korisnika, 75% je navelo da koriste kanabis u medicinske svrhe. Najčešći simptomi su bili za poboljšanje sna, smanjenje anksioznosti i ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima.

Istraživačka studija je osmišljena da pruži informacije o daljem istraživanju zašto i kako žene koriste kanabis i da pomogne u stvaranju kliničkih alata za pružaoce zdravstvenih usluga i obrazovnog materijala za žene.

Kada su Babin i koautor Nese Iuksel, profesor na Fakultetu za farmaciju i farmaceutske nauke i Babin mentor tokom magistarskog programa, pretražili naučnu literaturu u potrazi za studijama o kanabisu i menopauzi, primetili su nedostatak objavljenih istraživanja.

„Čak i kada smo pogledali specifične simptome koji se odnose na ono što bi žena mogla da iskusi tokom menopauze, nije bilo randomizovanih kontrolisanih studija koje bi sugerisale da bi kanabis mogla biti efikasna opcija terapije za simptome menopauze“, kaže Juksel, koji je takođe član Institut za istraživanje zdravlja žena i dece i novi predsednik Kanadskog društva za menopauzu.

„Činjenica da smo uspeli da ispitamo toliki broj žena govori da postoji interesovanje za ovu oblast i da je to važna tema koju treba dalje istraživati.

U svom prethodnom kliničkom radu na klinici za menopauzu u bolnici Lois Hole za žene, Juksel je primetila više žena koje koriste kanabis da bi ublažile simptome za koje nisu shvatile da su rezultat menopauze ili perimenopauze, što je vreme koje je dovelo do menopauze.

„Ne radi se samo o talasima vrućine i noćnom znojenju – to su problemi sa spavanjem, problemi sa raspoloženjem, to je magla u mozgu i ta (teškoća sa) koncentracijom, o kojoj mnoge žene govore“, kaže Juksel. „Ali oni možda ne razumeju da bi to moglo biti povezano sa menopauzom.“

Bebin dodaje da žene mogu odlučiti da konzumiraju kanabis ili prirodne zdravstvene proizvode jer potiču iz prirodnih izvora, što dovodi do uverenja da su prirodne opcije sigurnije ili zdravije alternative farmaceutskim ili sintetičkim lekovima.

„Dobro je poznato da prirodno ne mora nužno biti bezbednije ili bolje“, kaže Babin. „Da biste utvrdili da li je kanabis sigurniji ili efikasniji, zaista su vam potrebna ta randomizovana kontrolna ispitivanja, baš kao i sve druge opcije lekova koje se proučavaju.

Uprkos tome, kaže Juksel, internet je pun neformalnih informacija o upotrebi kanabisa u menopauzi.

„Želimo da budemo u mogućnosti da vodimo žene jer dobijamo mnogo pitanja.

Opcije upravljanja menopauzom u Kanadi uključuju hormonsku terapiju u menopauzi, nehormonske lekove na recept, modifikacije životnog stila i komplementarnu terapiju kao što je kognitivna bihejvioralna terapija. Trenutne smernice za menopauzu preporučuju hormonsku terapiju u menopauzi (MHT) kao najefikasniju opciju za lečenje dosadnih vazomotornih simptoma.

„Nažalost, još uvek postoji veliki strah od MHT-a koji je pravi problem“, kaže Juksel.

„Trudimo se mnogo da uradimo sa Kanadskim društvom za menopauzu kako bismo podigli svest o tome da se osećate prijatno koristeći MHT u pravoj populaciji. Na primer, može se bezbedno uzeti u obzir kod žena koje su mlađe od 60 godina ili manje od 10 godina. ‘ menopauze i bez kontraindikacija.

Podizanje svesti zdravstvenim radnicima je takođe važno za Bebina i Juksela jer stigma prema starenju kod žena i menopauzi može dovesti do manje otvorene komunikacije za pacijente koji traže lečenje.

„Radi se o tome da se žene osećaju prijatno kada pričaju, čak i da dele da možda imaju problema“, kaže Juksel.

„Zbog stigme, straha od MHT-a i mnogo dezinformacija, žene počinju da pronalaze sopstvena rešenja. Ova studija odražava činjenicu da možda ima mnogo žena koje ne dobijaju pomoć koju zaslužuju ili im je potrebna u tome vreme.“

Za drugu fazu svoje studije mešovitih metoda, Bebin i Juksel su takođe istražili zašto su se žene koje su anketirali okrenule kanabisu kao metodu lečenja.

Pored toga, razvija se informativni pamflet o kanabisu u menopauzi, uključujući trenutne dokaze i podršku.

„Ne zalažemo se za kanabis za simptome menopauze; verujemo da bi trebalo da bude više istraživanja u ovoj oblasti kako bismo imali dokaze koji će podržati žene“, primećuje Juksel.

„Dali smo snimak onoga što se dešava u ovoj oblasti: da žene koriste kanabis kao opciju za upravljanje simptomima menopauze i da bi trebalo da bude više istraga koje se kreću dalje od ovih podataka.“