Osam civila ubijeno u ruskim napadima na Ukrajinu, Kijev izveštava o napretku na jugu

Osam civila ubijeno u ruskim napadima na Ukrajinu, Kijev izveštava o napretku na jugu

U ruskim napadima tokom noći i u sredu ubijeno je najmanje osam civila u Ukrajini, dok su visoki ukrajinski vojni zvaničnici rekli da su njihove trupe napredovale u kontraofanzivnim operacijama na južnom teatru, piše Rojters.

Predsednik Volodimir Zelenski je u svom noćnom video obraćanju rekao da je broj poginulih porastao na pet sa četiri u jutarnjem raketnom napadu na stambenu zgradu u jugoistočnom gradu Zaporožju.

Zvaničnici su saopštili da je 31-godišnja žena ubijena u napadu na selo Obuhivka u centralnom regionu Dnjepropetrovska, a muškarac i žena ubijeni su tokom noći u napadu na južni region Hersona.

„Zla država nastavlja da koristi teror i ratuje protiv civila. Ruski teror mora biti poražen“, napisao je Zelenski u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Stambena zgrada u Zaporožju pretrpela je ozbiljna oštećenja na jednom ulazu od trećeg do petog sprata, rekao je on. Slika koju je Zelenski objavio na Telegramu prikazuje zgradu sa zjapljenom rupom u sredini, uništenim ulazom i razbijenim prozorima.

U Obuhivki, u blizini grada Dnjepra, stanovnici kažu da je snažna eksplozija razbila prozore i oborila ljude na zemlju. Zvaničnici su rekli da je oštećeno oko 20 kuća.

„Žena sva krvava istrčala je iz jedne od kuća, vičući i plačući. Mislim da joj je ćerka umrla“, rekao je Viktor (32), građevinski radnik, za televiziju Rojters. „Ušli smo u kuću i videli mrtvu devojku.

General Oleksandar Tarnavski, zadužen za operacije Ukrajine na jugu, rekao je da ukrajinske snage nastavljaju sa planiranim napredovanjem ka Azovskom moru.

Trupe iz grupe snaga Tavrije, ili južne, „nastavljaju svoju ofanzivu. Imale su delimičan uspeh južno od Robotina“, napisao je Tarnavski na Telegramu.

Robotin je jedno od grupe sela na jugu koje Ukrajina želi da obezbedi kao deo napredovanja – čiji je cilj presecanje kopnenog mosta koji povezuje ruske položaje na jugu i istoku.

Oleksandar Štupun, portparol južnih trupa, takođe je izvestio o napretku u blizini Robotina.

Štupun je za nacionalnu televiziju rekao da je granatiranje oko grada Avdijevke, žarišta žestokih ruskih napada protekle nedelje, zapadno od grada Donjecka, koje drže Rusija, oslabilo. Ali trupe u sektoru su se spremale za razne scenarije.

Ukrajinske trupe takođe pokušavaju da povrate zemljište u istočnim regionima.

Generalštab je u svom večernjem izveštaju rekao da su njegove snage odbile napade u nekoliko oblasti linije fronta od 1.000 km – uključujući 15 oko dugo spornog grada Mariinka u Donjeckoj oblasti i 10 dalje na sever u blizini Kupijanska .

Ministarstvo odbrane Rusije dalo je nekoliko detalja o operacijama svojih trupa, ali je saopštilo da je uništeno skladište ukrajinske avijacione opreme u centralnom Dnjepropetrovskom regionu.