Vojnici povređeni nakon što su tri drona napala američke baze u Iraku

Vojnici povređeni nakon što su tri drona napala američke baze u Iraku

Koalicione snage lakše su povređene u Iraku u nizu napada bespilotnim letelicama u poslednja 24 sata na američke baze u Iraku, dok su regionalne tenzije rasle posle smrtonosnog bombardovanja bolnice u Gazi.

Dve bespilotne letelice gađale su bazu u zapadnom Iraku koju koriste američke snage, a jedna bespilotna letelica je gađala bazu u severnom Iraku. Američke snage su presrele sva tri, uništivši dva, ali samo oštetivši treću, što je dovelo do lakših povreda među koalicionim snagama u zapadnoj bazi, navodi se u saopštenju Centralne komande SAD u sredu.

„U ovom trenutku pojačane pripravnosti, budno pratimo situaciju u Iraku i regionu. Američke snage će braniti američke i koalicione snage od svake pretnje“, navodi se u saopštenju Centralne komande.

Milicije u Iraku koje podržava Iran zapretile su da će napasti tamošnje američke objekte zbog američke podrške Izraelu.

Islamski otpor u Iraku, krovna grupa milicija koje podržava Iran, izdala je saopštenje nakon toga u kojem je preuzela odgovornost za dva napada i rekla da to „najavljuje nove operacije“ protiv „američke okupacije“.

Salve su usledile u vreme sve veće napetosti i straha od šireg regionalnog sukoba posle najnovijeg rata Hamasa i Izraela.

Od početka rata 7. oktobra, velika pažnja je bila usmerena na Hezbolah, moćnog saveznika Hamasa preko severne granice Izraela u Libanu, i njegov ogroman arsenal. Grupa je poslednjih dana razmenjivala do sada ograničene udare sa Izraelom na granici.

Ali milicije u Iraku koje podržava Iran takođe su zapretile da će napasti američke objekte zbog američke podrške Izraelu.

„Naše rakete, dronovi i specijalne snage spremne su da usmere kvalitativne udare na američkog neprijatelja u njegovim bazama i naruše njegove interese ako se umeša u ovu bitku“, rekao je Ahmad „Abu Husein“ al-Hamidavi, šef milicije Kataib Hezbolah. rekao je u saopštenju prošle srede. Takođe je zapretio da će lansirati rakete na izraelske ciljeve.

Nakon eksplozije u utorak uveče u kojoj su stotine poginule u bolnici u Gazi, grupa je izdala još jedno saopštenje u kojem je za katastrofu okrivila SAD i njihovu podršku Izraelu i pozvala na prekid američkog prisustva u Iraku. Hamas je saopštio da je eksplozija u Gazi izazvana izraelskim vazdušnim udarom, dok je Izrael okrivio raketu palestinskih militanata koja nije bila ispaljena.

„Ovi zli ljudi moraju napustiti zemlju. U suprotnom, oni će okusiti paklenu vatru na ovom svetu pre zagrobnog života“, navodi se u saopštenju.

Zvaničnik američke odbrane, koji nije bio ovlašćen da komentariše medijima i govorio je pod uslovom anonimnosti, potvrdio je napad na vojnu bazu Al Asad u zapadnom Iraku.

Taškil al-Varitin, jedna od milicija koje podržava Iran, koje čine veću grupu, preuzela je odgovornost u izjavi za drugi napad dronom, za koji se navodi da je gađao vazdušnu bazu Al Harir u severnom Iraku. Američki zvaničnici nisu odmah komentarisali tvrdnju o drugom napadu.

Vlada poluautonomnog kurdskog regiona na severu Iraka saopštila je da se presretnuti dron srušio na otvorenom prostoru u blizini sela Batas.

Takođe u sredu, iranske savezničke grupe u Iraku objavile su da su formirale „zajedničku operativnu sobu“ kako bi pomogle Hamasu u njegovim ratnim naporima.

Dva zvaničnika iz milicija koje podržava Iran u Iraku, koji su govorili pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašćeni da javno govore o tom pitanju, potvrdili su napade na dve baze u sredu. Rekli su da su naoružane grupe u pripravnosti i spremne da se pridruže široj borbi protiv Izraela, ali da Iran još nije dao odobrenje da otvore novi front. Lideri nekih frakcija su sada u Libanu i Siriji u slučaju da dobiju naređenje da nastave, rekao je jedan od zvaničnika.

Zvaničnici ambasade SAD u Bagdadu odbili su da komentarišu.

Lahib Higel, viši analitičar za Irak u Međunarodnoj kriznoj grupi, rekao je da kratkoročno nije verovatno da će iračke grupe u savezu sa Iranom i Hamasom otvoriti novi front u ratu, ali to bi se moglo promeniti ako rat Hamas-Izrael eskalira ili postaje dugotrajan.

„Geografski, očigledno, oni su nekoliko koraka uklonjeni, tako da neće biti prvi koji će reagovati“ i verovatno će služiti u sporednoj ulozi, rekla je ona.

Renad Mansour, viši naučni saradnik u Chatham House-u, rekao je da su grupe koje podržava Iran u Iraku podeljene između onih koje su takođe političke stranke i imaju udela u iračkom političkom sistemu i „avangardnih“ grupa koje su čisto militantne i sklone da ih Iran čvršće kontroliše.

Potonji su, kako je rekao, u prošlosti korišćeni kao pešaci u regionalnim sukobima, uključujući Jemen i Siriju.

„Ovo je ono za šta su dizajnirani“, rekao je Mansour. „Pitanje je više, da li će Iran i neki od lidera ovih grupa odlučiti da je u njihovom interesu da eskaliraju?“