Bajdenova poseta Izraelu fokusirana je na Netanijahua nakon što je arapski samit otkazan

Bajdenova poseta Izraelu fokusirana je na Netanijahua nakon što je arapski samit otkazan

Američki predsednik Džo Bajden napustio je Vašington u utorak uveče na burno putovanje za koje se prvobitno očekivalo da dođe u Izrael radi ažuriranja ratnih ciljeva Izraela u borbi sa militantima Hamasa, a zatim i Jordanom, kako bi naglasio treba da dobije humanitarnu pomoć civilima u Gazi.

Međutim, u napadu na bolnicu u Gazi u utorak kasno u kojem su poginule stotine Palestinaca arapski lideri su otkazali svoj planirani samit sa Bajdenom u Jordanu, a taj deo putovanja je otkazan.

Bajden provodi deo srede u Tel Avivu za razgovore sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i drugim zvaničnicima dok Izrael priprema kopnenu ofanzivu usmerenu na eliminisanje Hamasovih militanata u Gazi koji su ubili 1.300 ljudi tokom divljanja kroz gradove na jugu Izraela 7. oktobra.

Bajden više neće leteti u Aman na razgovore o humanitarnoj pomoći nakon što je jordanski kralj Abdulah otkazao samit sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Abas, koji se dugo protivio Hamasu i čija organizacija ima ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali koju su okupirali Izrael, rekao je posle udara u bolnicu u Gazi da se neće sastati sa predsednikom SAD.

Palestinske vlasti kažu da je Izrael odgovoran za napad, Izrael je rekao da je eksploziju izazvalo neuspelo lansiranje rakete palestinske militantne grupe Islamski džihad, koja je negirala krivicu. Bajden je podržao račun Izraela.

Bajdenovo drugo putovanje u ratnu zonu ove godine – posetio je Ukrajinu u februaru – nosi određeni rizik. Njegov cilj je prvobitno bio da pokaže američku solidarnost sa Netanjahuom dok pokušava da izbegne širi regionalni rat koji uključuje Iran i njegovog libanskog saveznika Hezbolah i Siriju.

Nejasno je kako on postiže taj balans dok se sastaje samo sa Netanjahuom i izraelskim zvaničnicima.

Sjedinjene Države su stacionirale udarnu grupu nosača u istočnom Mediteranu kao demonstraciju sile za Izrael, a druga je na putu.

Bajden takođe želi da spreči humanitarnu katastrofu u Gazi, gde vlasti kažu da su hiljade već ubijene u izraelskom bombardovanju tokom prošle nedelje.

Stotine tona pomoći iz nekoliko zemalja već danima čekaju na egipatskom Sinajskom poluostrvu čekajući dogovor za bezbednu isporuku u Gazu i evakuaciju nekih nosilaca stranih pasoša preko prelaza Rafa.

„On će jasno staviti do znanja da želimo da nastavimo da radimo sa svim našim partnerima u regionu, uključujući Izrael, kako bismo dobili humanitarnu pomoć i obezbedili neku vrstu bezbednog prolaza za civile da izađu“, rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon. Kirbi.

Bajden i Netanjahu, bačeni u ratno partnerstvo uprkos dubokim političkim razlikama na putu napred na Bliskom istoku, udružili su snage.

Bajden je pružio punu podršku Izraelu, istovremeno naglašavajući potrebu da se zaustavi ogromna humanitarna kriza u Gazi.

Njihov sastanak licem u lice, nakon nekoliko telefonskih poziva od napada, omogućiće Bajdenu da privatno razgovara o zabrinutostima i mogućim crvenim linijama u predstojećoj invaziji na Gazu.

Bajden će takođe dobiti najnovije informacije o broju talaca koje je uzeo Hamas. Stejt department je saopštio da je 29 državljana Sjedinjenih Država ubijeno u napadima na Hamas, dok se 15 državljana i jedan zakoniti stalni stanovnik vode kao nestali.

Izrael je obećao da će uništiti pokret Hamas.

Bajden će jasno staviti do znanja da „Izrael ima pravo i zaista dužnost da brani svoj narod od Hamasa i drugih terorista i da spreči buduće napade“, rekao je državni sekretar Entoni Blinken novinarima u Tel Avivu.

Rekao je da će Izrael obavestiti Bajdena o svojim ratnim ciljevima i strategiji i načinu na koji će sprovoditi operacije „na način koji minimizira civilne žrtve i omogućava da humanitarna pomoć dopre do civila u Gazi na način koji ne koristi Hamasu“.

SAD i Izrael složili su se da razviju plan koji će omogućiti da humanitarna pomoć od nacija donatora i multilateralnih organizacija stigne do civila u Gazi, rekao je Blinken.