Amazon: 10% delfina ubijeno kada je suša pogodila jezero

Amazon: 10% delfina ubijeno kada je suša pogodila jezero

Procenjuje se da je oko 10 odsto delfina u živopisnom jezeru u brazilskom Amazonu ubijeno za nedelju dana pošto su rekordna suša i visoke temperature opustošile region, rekli su istraživači u utorak.

Timovi hitne pomoći pronašli su 153 mrtva delfina u poslednjoj nedelji septembra u jezeru Tefe, gde je temperatura vode dostigla 39,1 stepen Celzijusa, više od sedam stepeni više od normalnog maksimuma, prema Institutu za održivi razvoj Mamirau (IDSM) i ekološkoj grupi VVF- Brazil.

Jezero se nalazi u severnoj državi Amazonas pogođenoj sušom, na mestu gde se reka Tefe uliva u Amazon, u srcu najveće prašume na svetu.

Istraživači su prijavili da je ubijeno 130 ružičastih delfina i 23 tucuki delfina. Obe su navedene kao vrste sa opadanjem populacije od strane Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN).

Ogroman broj riba je takođe uginuo, rekli su.

„Ono što se dešava u jezeru Tefe je zapanjujuće. Uticaj gubitka ovih životinja je ogroman i utiče na ceo lokalni ekosistem“, rekla je Marijana Pašoalini Frias, specijalista za zaštitu prirode u VVF-Brazil.

„Delfini se smatraju ’stražarima‘. Oni su pokazatelji zdravlja njihove okoline. Ono što im se dešava odražava se i na druge vrste, uključujući i ljude“, rekla je ona u saopštenju.

Osim što je ubila ribe i delfine, suša je dramatično smanjila nivoe reka, devastirajući region koji se oslanja na svoj lavirint vodenih puteva za transport i osnovne potrebe.

Savezna vlada poslala je hitnu pomoć u pogođeni region, gde su se uobičajeno užurbane rečne obale pretvorile u jezive, isušene predele prošarane nasukanim čamcima.

Stručnjaci kažu da je sušnu sezonu Amazona ove godine pogoršao fenomen zagrevanja El Ninjo.

Ministarka životne sredine Marina Silva takođe je okrivila „nekontrolisane klimatske promene“.

U glavnom gradu države Manaus, koji se nalazi na spoju reka Amazon i Negro, vlasti su izvestile da je nivo vode u gradskoj luci u utorak dostigao najniži nivo u poslednjih 121 godinu, što je rekordno nizak nivo drugi dan zaredom.

Nivo vode u Crnci iznosio je 13,49 metara, što je najniži nivo od kada su počeli da se evidentiraju 1902. godine, rekli su lučki zvaničnici.

Teški dim od šumskih požara takođe je zahvatio Manaus poslednjih dana, što je primoralo da otkaže gradski maraton prošle nedelje.