Počelo suđenje Sebastijanu Kurcu zbog davanja lažnih iskaza

Počelo suđenje Sebastijanu Kurcu zbog davanja lažnih iskaza

Pred pokrajinskim sudom u Beču počeo je proces protiv bivšeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i nekoliko njegovih bivših saradnika zbog optužbi da su tokom ispitivanja u jeku tzv. afere Ibica davali lažne iskaze.

„Tužilaštvo već dve godine protiv mene iznosi optužbe i uveren sam da će se one pokazati kao netačne“, rekao je Sebastijan Kurc (Narodnjačka stranka Austrije ÖVP) uoči procesa okupljenim novinarima.

On je specijalnom državnom tužilaštvu koje se bori protiv korupcije prebacio kako je do sada uvek događaje interpretiralo na njegovu štetu.

Državno tužilaštvo zaduženo za privredni kriminal Kurca i njegove saradnike, bivšu potpredsednicu ÖVP-a Betinu Glac-Kremsner i bivšeg šefa Kurcove kancelarije  Bernarda Bonelija, optužuje da su tokom ispitivanja pred parlamentarnim odborom koji se bavio tzv. aferom Ibica davali lažne iskaze.

„Kurc je hteo da spreči štetu po svoj ugled i po ugled svoje stranke time što je umanjivao svoju ulogu u događajima koji su u javnosti poznati kao afera Ibica“, rekao je viši javni tužilac Gregor Adamovic.

On je rekao da parlamentarni odbor za ispitivanje tzv. afere Ibica nije sud, ali da davanje lažnog iskaza pred ovim telom takođe poseduje težinu zbog odluka koje ovaj odbor donosi.

Tokom afere Ibica izišlo je na videlo da je Slobodnjačka stranka Austrije (FPÖ), tadašnji koalicijski partner u vladi kancelara Kurca, stranim investitorima, koji su se pokazali kao lažni, nudila politički uticaj. FPO je u zamenu za stranačke donacije nećaki navodnog ruskog oligarha obećao preuzimanje vlasničkog udela u austrijskim medijima kao i pogodovanje pri javnim takmičenjima.

Nakon izbijanja afere predsednik FPÖ-a Hajnc Kristijan Strahe podneo je ostavku, a njegova stranka je izašla iz vlade, nakon čega je Kurc, koji je čitavo vreme uveravao javnost kako ÖVP nije umešan u tu aferu, raspisao nove izbore.

Sebastijan Kurc je na prevremenim izborima 2019. pobedio, ali je zbog optužbi da je uticao na manipulisanje predizbornih ispitivanja javnog mnjenja u korist svoje stranke 2021. podneo ostavku na položaj predsednika ÖVP-a i na dužnost kancelara.