Venecuela i opozicija potpisali izborni sporazum, utirući put za ublažavanje američkih sankcija

Venecuela i opozicija potpisali izborni sporazum, utirući put za ublažavanje američkih sankcija

Vlada Venecuele i njena politička opozicija u utorak su se složili sa izbornim garancijama za predsedničke izbore 2024. i merama za koje su rekli da će zaštititi nacionalne interese zemlje, otvarajući put za izvesno ublažavanje sankcija SAD, piše Rojters.

Predsednički izbori će se održati u drugoj polovini 2024. godine, navodi se u izbornom sporazumu, a međunarodnim posmatračima će biti dozvoljeno da prate glasanje.

Svaka strana može da izabere svog kandidata u skladu sa svojim internim pravilima, dodaje se u dogovoru, nekoliko dana pre nego što opozicija održi svoje predizbore.

Očekuje se da će sporazumi omogućiti izvesno oslobađanje od američkih sankcija u vezi sa naftom.

Sjedinjene Države su dugo govorile da će ukinuti neke od svojih sankcija vladi predsednika Nikolasa Madura u zamenu za demokratske ustupke predsednika.

Bela kuća nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Sastanak u utorak na Barbadosu između vlade i opozicije bio je njihov prvi u 11 meseci.

Pregovori imaju za cilj da obezbede izlaz iz dugotrajne političke i ekonomske krize u Venecueli.

Očekuje se da će se Maduro, predsednik od 2013. godine, ponovo kandidovati, ali još nije formalizovao svoju kandidaturu. Njegova vlada je zabranila istaknutim opozicionim ličnostima da se kandiduju.

Ako sporazum između vlade i opozicije prođe u Vašingtonu, očekuje se da će administracija američkog predsednika Džoa Bajdena najaviti ograničeno, ali značajno ublažavanje sankcija, prema američkim izvorima.

Američki izvori su, međutim, rekli da bi svako ublažavanje sankcija bilo reverzibilno ako Maduro ne ispuni svoje izborne obaveze. Prihodi od nafte su centralni za ekonomiju Venecuele članice OPEK-a.