Mars: Seizmički događaj rezultat tektonskih sila, ne meteora

Mars: Seizmički događaj rezultat tektonskih sila, ne meteora

Globalni tim naučnika, predvođen Univerzitetom u Oksfordu, objavio je rezultate istraživanja koje je imalo za cilj identifikaciju izvora najvećeg seizmičkog događaja zabeleženog na Marsu. Istraživanje je isključilo mogućnost da je potres na Marsu izazvan udarom meteorita i sugerira da je potres posledica ogromnih tektonskih sila unutar Marsove kore.

Seizmički događaj na Marsu, sa magnitudom od 4,7, snimljen je od strane NASA InSight lendera 4. maja 2022. godine. Pošto je seizmički signal tog događaja bio sličan onima koje su uzrokovali meteoroidi koji su udarali na Mars, pretpostavka je bila da je i ovaj događaj rezultat meteorskog udara. Međutim, zbog velike sličnosti u seizmičkim signalima, odlučeno je da započne međunarodna potraga za novim kraterom, nazvanim „S1222a“, koji bi bio posledica ovog udara.

Mars je manji od Zemlje, ali ima sličnu površinu kopna zbog odsustva okeana. Da bi istražili ovu veliku površinu od 144 miliona km², tim istraživača predvođen Dr. Benjaminom Fernandom sa Univerziteta u Oksfordu, dobio je doprinose od mnogih svemirskih agencija, uključujući Evropsku svemirsku agenciju, Kinesku nacionalnu svemirsku agenciju, Indijsku organizaciju za istraživanje svemira i Ujedinjene Arapske Emirate svemirsku agenciju.

Ovo istraživanje predstavlja prvi put da su sve misije u orbiti oko Marsa sarađivale na jednom projektu. Svaka grupa je pregledala podatke sa svojih satelita koji kruže oko Marsa kako bi potražili novi krater ili bilo kakve druge znakove udara, uključujući prašinski oblak koji bi se pojavio nakon udara.

Nakon nekoliko meseci potrage, tim je zaključio da nije pronađen nijedan novi krater koji bi odgovarao ovom potresu. Iz toga su izvukli zaključak da događaj nije bio uzrokovan udarom meteorita, već oslobađanjem ogromnih tektonskih sila unutar Marsove kore. Ovi rezultati, objavljeni u časopisu Geophysical Research Letters, sugerišu da je Mars mnogo više seizmički aktivan nego što se ranije pretpostavljalo.

Dr. Fernando, vođa istraživačkog tima, izjavio je da Mars nema aktivnu tektoniku ploča kao Zemlja, pa je ovaj događaj najverovatnije posledica oslobađanja stresa unutar Marsove kore, koji se nagomilao tokom milijardi godina evolucije planete.

Iako još uvek nema potpunog razumevanja zašto su neki delovi Marsa podložniji stresu od drugih, ovi rezultati će pomoći u daljim istraživanjima. Dr. Fernando dodaje da će ovakve informacije biti od suštinskog značaja za planiranje budućih misija na Marsu i određivanje sigurnih zona za naseljavanje.

Ova studija predstavlja impresivan međunarodni napor u proučavanju Marsa i može poslužiti kao primer produktivne međunarodne saradnje u istraživanju dubokog svemira. Ovi rezultati pomažu u boljem razumevanju Marsa, što će biti ključno za buduće istraživačke misije na ovu planetu.