Otkrivena potencijalna metoda za lečenje ambliopije

Otkrivena potencijalna metoda za lečenje ambliopije

Ambliopija, ili lenje oko, je stanje vida koje pogađa stotine miliona ljudi širom sveta, a ukoliko se ne leči u ranom detinjstvu, teško je postići potpuni oporavak vida. Profesor Mark Bear sa MIT-ovog Instituta za učenje i pamćenje Picower, istražuje plastičnost mozga, fokusirajući se na sinapse koje povezuju neurone u mozgu.

Njegova istraživanja su dovela do potencijalnog lečenja ambliopije koje uključuje privremenu anesteziju „dobrog“ oka kako bi se podstakao oporavak vida u „lenjem“ oku. Nakon uspešnih eksperimenata na životinjama, metoda se trenutno testira na primatima, a istraživači se nadaju da će uskoro preći na klinička ispitivanja.

Ambliopija je posebno teška za one koji izgube dobro oko kasnije u životu, ali Bear i njegov tim istražuju šta pokreće oporavak vida u tim slučajevima. Proučavajući sinaptičke veze i modifikacije u mozgu, nadaju se da će razviti efikasne tretmane za ambliopiju i slična stanja.

Osim toga, Bear istražuje i sindrom krhkog X, genetski poremećaj koji uzrokuje intelektualnu nesposobnost i autizam. Njegova laboratorija traga za načinima da se ublaže efekti ovog sindroma i poboljša kvalitet života pogođenih osoba.

Bear ističe da je Institut Picower divno mesto za bavljenje naukom i da se nada da će njegova istraživanja u plastičnosti mozga doneti poboljšanja u lečenju različitih stanja, kao što su ambliopija i sindrom krhkog X.