Turisti iz Mađarske oskrnavili zastavu Ukrajine u Litvaniji

Turisti iz Mađarske oskrnavili zastavu Ukrajine u Litvaniji

Stranci koji su dan ranije uhapšeni u Litvaniji, koji su opljačkali ukrajinsku zastavu, došli su iz Mađarske – u gradu Kaunasu želeli su da prisustvuju kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo u fudbalu između reprezentacija obe zemlje, prenosi „Evropska istina“.

Litvanski mediji su prethodnog dana preneli da su u nedelju uveče privedene četiri osobe koje su nosile ukrajinsku zastavu, nakon čega su je stavili u kantu za smeće sa podignutom drvenom drškom i, nakon što su je pljunuli, udaljili.

Tada nije precizirano čije su države državljani. Međutim, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto najavio je hapšenje i pritvaranje „nekoliko navijača“ u Litvaniji sledećeg dana – bez daljih detalja.

Ali RTL Hirado je uspeo da sazna da su ove dve poruke povezane.

U njemu se tvrdi da su vlasti Litvanije uhapsile šest navijača iz Mađarske, od kojih je jedan odmah pušten. Drugi su privedeni jer su snimci CCTV-a potvrdili da su vandalizirali ukrajinske zastave.

Trenutno su svi mađarski državljani u Litvaniji pušteni iz pritvora. Preti im kazna od novčane do kazne zatvora do dve godine.

Prošle godine, podsetimo, Harju Okružni sud Estonije osudio je čoveka koji je gazio ukrajinsku zastavu na tri meseca zatvora, koji je zamenjen popravnim radom.