Zelenski je potvrdio upotrebu ATACMS-a u Ukrajini

Zelenski je potvrdio upotrebu ATACMS-a u Ukrajini

U večernjem obraćanju u utorak, predsednik Volodimir Zelenski je potvrdio da su ukrajinske snage koristile američke rakete dugog dometa ATACMS.

Na kraju obraćanja, zahvaljujući partnerima na pomoći, Zelenski je dodao: „Danas posebna zahvalnost ide Sjedinjenim Državama. Naši dogovori sa predsednikom Bajdenom se sprovode. Sprovode se veoma precizno – pokazao se ATACMS.

Nekoliko američkih medija je ranije objavilo da su SAD tajno prebacile Ukrajini mali broj raketa ATACMS sa kasetnom bojevom glavom dometa oko 160 kilometara.

Pretpostavlja se da su ove rakete ukrajinske snage upotrebile u noći na utorak za napad na dva aerodroma u Lugansku i Berdjansku koji su okupirali Rusiju.

Ukrajina je mesecima tražila od SAD rakete dugog dometa za gađanje ciljeva ruskih okupatora pozadi, ali je Vašington to odbio zbog straha od eskalacije Ruske Federacije i nestašice ovih raketa za američku vojsku.

Velika Britanija i Francuska su, međutim, već u leto dostavile Kijevu sopstvene rakete dugog dometa Storm Shadov i SCALP, koje su ukrajinske snage efikasno koristile na privremeno okupiranim teritorijama, posebno na Krimu.

U septembru je, prenose mediji, američki predsednik Džo Bajden rekao Volodimiru Zelenskom na sastanku u Beloj kući da će Vašington prebaciti mali broj raketa ATACMS za pomoć u ratu sa Rusijom. To još nije zvanično objavljeno.