Švedska prijavila Estoniji oštećenje podmorskog kabla, nakon što je Finska navela oštećenje gasovoda

Švedska prijavila Estoniji oštećenje podmorskog kabla, nakon što je Finska navela oštećenje gasovoda

Švedska je u utorak prijavila delimičnu štetu na podvodnom telekomunikacionom kablu u Baltičkom moru koji ide do Estonije, a vlasti veruju da se dogodilo istovremeno sa oštećenjem podmorskog gasovoda i telekomunikacionog kabla od Finske do Estonije.

Finska je pokrenula istragu o mogućoj sabotaži nakon što je prošle nedelje prijavila štetu na svom gasovodu Estoniji.

Švedski ministar civilne odbrane Karl-Oskar Bohlin rekao je u utorak da je oštećenje kabla između Švedske i Estonije izgledalo u isto vreme, ali da je nejasno šta ga je izazvalo.

„To nije potpuni prekid kabla. Postoji delimično oštećenje ovog kabla“, rekao je Bohlin. „Ne možemo proceniti šta je prouzrokovalo štetu.

Estonsko ministarstvo ekonomije saopštilo je da je prekid kabla u švedskom vlasništvu bio na teritoriji Estonije, oko 50 kilometara (30 milja) od ostrva Hiumaa u severnoj Estoniji, saopštila je Baltička služba vesti. Usluga je obnovljena za nekoliko dana, saopštila je agencija.

Švedski ministar odbrane Pol Jonson rekao je da su policija, vojska i obalska straža njegove zemlje u kontaktu sa estonskim kolegama u vezi sa tim. On je rekao da je takođe povećana budnost u Baltičkom moru.

„Smatramo pitanje bezbednosti naše kritične infrastrukture kao visoki prioritet i ozbiljno shvatamo trenutnu situaciju“, rekao je Pol Jonson na konferenciji za novinare.

Finski i estonski operateri gasnog sistema u nedelju su rekli da su primetili neuobičajen pad pritiska u gasovodu Baltikkonektor nakon čega su zatvorili dotok gasa.

Finska vlada je u utorak saopštila da je oštećen i gasovod i telekomunikacioni kabl između dve zemlje NATO-a.