Promenjen termin Velikog školskog časa

Promenjen termin Velikog školskog časa

Veliki školski čas u Kragujevcu će se ove godine po prvi put, od 1964. godine, održati od 10.30 umesto u 11 sati. Kako portal Pressek nezvanično saznaje umesto 45, Veliki školski čas će trajati samo 30 minuta.

Na pitanje mesija zašto je doneta takva odluka u Skupštini grada Kragujevca rečeno je da ne znaju ko je to odlučio, a da je najbolje da se pitati nadležne u Spomen-parku „Kragujevački oktobar”, pošto su oni organizatori manifestacije.

U Spomen-parku kažu da oni takvu odluku nisu doneli, te da je takav predlog stigao iz Skupštine grada Kragujevca.

Inače, ova odluka uznemirala je brojne Kragujevčane koje su svoje nezadovoljstvo iskazali na društvenim mrežama.

Da podsetimo, prva akademija pod imenom „Veliki školski čas” održana je već 1944. godine u Kragujevcu, a prva manifestacija na samom mestu streljanih đaka i profesora, pored humki u Šumaricama, 1957. godine.

Od 1963. godine organizaciju preuzima Spomen-park „Kragujevački oktobar”.

Od tada akademija dobija novu fizionomiju: sadrži elemente odavanja pošte streljanima i elemente umetničkog programa. Tokom komemorativnog dela intonirala se himna, polagani su venci, govorili su preživeli streljanja i prenošene kratke vesti sa svetskih ratišta. Umetnički deo činio je izbor proznih i poetskih tekstova iz postojećeg rodoljubivog štiva, u nastupu dramskih umetnika kao i učešću poznatih horova i orkestara.

Takav program, prilagođen novim zahtevima, od 1964. godine sa početkom u 11 sati i trajanju od 45 minuta, počeo je stalno da se održava kod Spomenika streljanim đacima i profesorima.