Istraživači istražuju relativne prednosti i opasnosti zaslađenih pića u odnosu na vodu

Istraživači istražuju relativne prednosti i opasnosti zaslađenih pića u odnosu na vodu

Psihološki istraživači sa Univerziteta u Liverpulu sproveli su dugoročnu studiju kako bi razumeli efekat veštački zaslađenih pića na kontrolu težine.

U radu, objavljenom u Međunarodnom žurnalu gojaznosti i koji je predstavio profesor Džejson Halford tokom Nedelje gojaznosti u Teksasu, SAD, zaključuje se da ispijanje nenutritivnih zaslađenih (NNS) napitaka ne podriva kontrolu težine u poređenju sa vodom.

Profesor Jo Harrold, dekan psihologije na Univerzitetu u Liverpulu i profesor Jason Halford, profesor biološke psihologije i zdravstvenog ponašanja na Univerzitetu u Lidsu i bivši šef Psiholoških nauka na Univerzitetu u Liverpulu sproveli su istraživanje.

Profesor Jo Harrold je rekao: „Naša studija obuhvata ključne dugoročne efekte upotrebe zaslađivača na ponašanje, izražavanje apetita i preferencije u hrani, kao i na težinu i druge zdravstvene ishode. Rezultati potvrđuju rezultate prethodnih studija i da, u poređenju sa vodom, pijenje nenutritivnih zaslađenih (NNS) napitaka ne podriva kontrolu težine u poređenju sa vodom.“

„Univerzitet u Liverpulu je jedna od vodećih visokoškolskih ustanova u Velikoj Britaniji sa intenzivnim istraživanjem, sa ključnim fokusom na javno zdravlje. Verujemo u ispitivanje potencijalnih pristupa upravljanju težinom među pojedincima koji imaju prekomernu težinu i gojaznost, a ovaj najnoviji rad čini deo niz studija koje smo sproveli u ovoj oblasti.“

Uticaj nenutritivnih zaslađenih napitaka na apetit tokom ispitivanja aktivnog mršavljenja (SWITCH) zamišljen je i osmišljen u kontekstu potrebe da se smanji šećer u ishrani i da se odgovori na pitanja o potencijalnim efektima na regulaciju apetita upotrebe zaslađivača kao zamena.

SWITCH je nastavak i deo je šireg skupa intervencija za ispitivanje ovog pitanja i uključuje skup mera za hvatanje ključnih dugoročnih efekata upotrebe zaslađivača na ponašanje, izražavanje apetita i preferencije u hrani, kao i na težinu i druge zdravstvene ishode. .

SWITCH ispitivanje se proširuje na nalaze prethodnog ispitivanja JC Petersa i njegovih kolega, objavljenih u časopisu Obesity (Silver Spring), koje su pokazale da nenutritivno zaslađena (NNS) pića promovišu gubitak težine i održavanje težine u kontekstu programa upravljanja težinom u poređenju sa vodom. SWITCH se posebno bavi metodološkim slabostima i prazninama u znanju koje su povezane sa ovim prethodnim ispitivanjem:

Uzeto zajedno, ispitivanje SWITCH pruža uvid u biološke i bihejvioralne efekte NNS napitaka na apetit i dugoročne efekte na telesnu težinu u kontekstu randomizovane kontrolisane studije.