Naučnici se ne mogu složiti oko toga kada su prve životinje evoluirale

Naučnici se ne mogu složiti oko toga kada su prve životinje evoluirale

Procenjuje se da danas živi skoro 8 miliona vrsta životinja, čineći većinu dokumentovanog biodiverziteta na planeti Zemlji, ali postavljanje pitanja kada su se prvi put pojavile životinje je izazov koji je mučio naučnike decenijama. Međutim, nedavna studija, koju je sproveo tim istraživača, sugerira da je ključ za razumevanje ovog misterioznog trenutka u istoriji života na Zemlji možda u samim stenama.

Naučnici su dugo verovali da su prve životinjske fosile otkrili tokom Kambrijske eksplozije, perioda pre oko 500 miliona godina, kada je zabeležen iznenadan procvat složenih životnih oblika. Međutim, više recentna istraživanja su ukazala na fosile starije od Kambrijske eksplozije, uključujući i fosile čudnih organizama poznatih kao Ediacara Biota.

Sada, nova studija predlaže da je ključ za rešavanje ove zagonetke možda u vrstama stena koje su mogle da sačuvaju prve životinje. Istraživači su analizirali sastav stena koje bi mogle da zadrže fosile životinja bez školjki ili skeleta, kao što su crvi. Ispostavilo se da stene bogate mineralima gline poseduju antibakterijska svojstva koja sprečavaju propadanje mekih tkiva životinja, što je ključno za fosilizaciju.

Tim je testirao stene starije od perioda Edijarak, a rezultati ukazuju na postojanje stena starosti oko 790 miliona godina u Kanadi, Norveškoj i Rusiji koje su imale potrebne osobine bogate glinom. Međutim, nijedna od ovih stena nije sadržala fosile životinja, sugerišući da životinje možda nisu postojale u tom periodu.

Ovo istraživanje otvara nova pitanja i zahteva dalje istraživanje kako bi se otkrila prava vremenska tačka porekla životinja. Paleontolozi će sada tragati za stenama koje poseduju iste karakteristike i koje datiraju iz tog perioda kako bi bolje razumeli kada su se prve životinje pojavile na Zemlji. Ova nova metoda mogla bi pomoći u rasvetljavanju tajne porekla života na našoj planeti.