Golf, hodanje i nordijsko hodanje mogu poboljšati kognitivne funkcije kod starijih osoba

Golf, hodanje i nordijsko hodanje mogu poboljšati kognitivne funkcije kod starijih osoba

Igranje jedne runde golfa sa 18 rupa ili kompletiranje 6 km nordijskog ili redovnog hodanja može značajno poboljšati neposrednu kognitivnu funkciju kod starijih osoba, prema nedavnoj studiji objavljenoj u BMJ Open Sport & Exercise Medicine.

Međunarodni tim istraživača sa Univerziteta Istočne Finske, Univerziteta u Edinburgu i ETH Cirih imao je za cilj da istraži neposredne efekte tri različite kognitivno zahtevne aerobne vežbe na kogniciju i srodne biološke odgovore kod starijih, zdravih odraslih osoba.

Studija je uključivala 25 zdravih starijih golfera, starosti 65 i više godina, koji su učestvovali u tri različita akutna napada aerobnih vežbi: rundi golfa sa 18 rupa, sesiji nordijskog hodanja od 6 km i redovnom hodanju od 6 km. Svaka vežba je sprovedena u okruženju iz stvarnog života, a učesnici su održavali svoj tipičan tempo, koji odgovara brzom hodanju.

Kognitivna funkcija je procenjena korišćenjem Trail-Making Testa (TMT) A i B, široko korišćenog alata za procenu kognitivnih funkcija kod starijih osoba. TMT-A test meri niže kognitivne funkcije, kao što su pažnja i brzina obrade, dok TMT-B test meri zahtevnije izvršne funkcije kao što je sposobnost promene zadataka. Pored toga, prikupljeni su uzorci krvi da bi se izmerili nivoi neurotrofnog faktora koji potiče iz mozga (BDNF) i katepsin B (CTSB). Predloženo je da oba odražavaju prednosti vežbanja u mozgu. Učesnici su takođe nosili uređaje za praćenje fitnesa kako bi snimili podatke specifične za vežbanje kao što su rastojanje, trajanje, tempo, potrošnja energije i koraci. Za praćenje otkucaja srca korišćen je EKG senzor sa trakom za grudni koš.

Studija je pokazala da je jedna sesija bilo koje od tri vežbe — 18 rupa za golf, 6 km nordijskog hodanja ili 6 km redovnog hodanja — poboljšala niže kognitivne funkcije merene TMT-A testom kod starijih osoba, iako nema značajnih efekata primećeni su na nivoima BDNF i CTSB. Štaviše, nordijsko hodanje i redovno hodanje bili su povezani sa poboljšanim izvršnim funkcijama merenim TMT-B testom.

Prethodna istraživanja su ukazala na potencijalne kognitivne prednosti akutnih napada aerobne vežbe, sa faktorima kao što su intenzitet, trajanje i tip vežbanja koji utiču na stepen poboljšanja.

„Ovi nalazi naglašavaju vrednost aerobnih vežbi prilagođenih uzrastu, kao što su golf, nordijsko hodanje i redovno hodanje, u održavanju i unapređenju kognitivne funkcije kod starijih odraslih osoba. Prethodna istraživanja su pokazala da vežbanje takođe obećava kao potencijalna strategija za one koji imaju kognitivnu aktivnost. opadanje“, kaže Julia Kettinen, prvi autor članka i doktorski istraživač u oblasti medicine sporta i vežbanja na Institutu za biomedicinu Univerziteta istočne Finske.