Abnormalni metabolizam laktata povezan sa povredom bubrega kod pacijenata sa dijabetesom

Abnormalni metabolizam laktata povezan sa povredom bubrega kod pacijenata sa dijabetesom

Poremećeni metabolizam bubrega je ključni pokretač progresivne povrede bubrega kod dijabetičke bolesti bubrega (DKD), prema novoj studiji koju su vodili naučnici sa Medicinskog fakulteta Duke-NUS i bolnice Khoo Teck Puat u Singapuru i Medicinskog fakulteta Univerziteta Jokohama u Japanu.

Nalazi bacaju svetlo na metaboličke abnormalnosti povezane sa oštećenjem bubrega kod dijabetesa i ukazuju na potencijalno poboljšane načine otkrivanja rizika za otkazivanje bubrega.

DKD je glavni uzrok zatajenja bubrega u Singapuru, gde se, u proseku, kod devet osoba dijagnostikuje bubrežna insuficijencija svakog dana – do 40 procenata osoba sa dugotrajnim dijabetesom će na kraju razviti bolest bubrega.

Ova nova studija je deo Studije dijabetesa u nefropatiji i drugim mikrovaskularnim komplikacijama (DINAMO), globalne kolaborativne studije koja uključuje kliničare i naučnike iz šest zemalja i 25 institucija sa opštim ciljem smanjenja prevalencije DKD.

Istraživački tim je kombinovao eksperimente sprovedene na pretkliničkom modelu sa analizom kliničkih podataka i uzoraka iz singapurske kohorte od 230 pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

„Otkrili smo abnormalni metabolizam koji rezultira akumulacijom laktata, nusproizvoda proizvodnje ćelijske energije, koji izgleda da potiče od poremećene funkcije mitohondrija u ćelijama bubrežnih tubula“, rekao je glavni autor, docent Kengo Azušima, nefrolog sa diplomiranim univerzitetom u Jokohami. Medicinski fakultet i Duke-NUS. „Nivoi laktata su bili usko povezani sa albuminom u urinu, koji je marker oštećenja bubrega, što sugeriše da laktat može biti signal nevolje uzrokovan visokim nivoom proteina u urinu.“

Tretman blokatorima angiotenzinskih receptora (ARB), uobičajenom terapijom za DKD, preokrenuo je metaboličke abnormalnosti i sprečio povredu bubrega u pretkliničkom modelu. Među pacijentima, oni sa najvišim nivoima laktata u urinu bili su pod značajno povećanim rizikom od eventualnog zatajenja bubrega.

„Praćenje laktata u urinu moglo bi da pomogne u predviđanju prognoze i upravljanju dijabetičkom bubrežnom bolešću“, rekao je nefrolog profesor Tomas Kofman, viši autor studije iz Duke-NUS programa za kardiovaskularne i metaboličke poremećaje, i vodeći glavni istraživač DINAMO-a. „Naši nalazi ukazuju na to da optimizacija energetskog metabolizma bubrega može biti važna za usporavanje progresije bolesti.“

„Istražujući specifične defekte u energetskim putevima bubrega koji su povezani sa dijabetesnom bolešću bubrega, ovaj rad nas približava preciznim intervencijama koje se bave osnovnim pokretačima bolesti. Nadam se da se buduća istraživanja mogu graditi na ovim uvidima kako bi se razvile inovativne strategije prevencije“, rekao je ko- viši autor vanredni profesor Lim Su Chi, viši konsultant, centar za dijabetes, medicinski centar Admiraliteta, i klinički direktor, Jedinica za klinička istraživanja, bolnica Khoo Teck Puat.

„Ova studija pruža nove uvide u mehanizme koji pokreću progresivnu bolest bubrega kod dijabetesa“, rekao je profesor Kofman, koji je i dekan Duke-NUS-a. „To ilustruje snagu korišćenja osnovnih naučnih pristupa sa ljudskim translacionim istraživanjima kako bi se otkrili mehanički putevi koji leže u osnovi glavnih zdravstvenih stanja kao što je dijabetička bolest bubrega.“

Istraživači planiraju naknadne studije kako bi istražili sam laktat kao mogući uzrok povrede bubrega. Ako bude uspešno, smanjenje proizvodnje laktata u bubrezima ili blokiranje njegovih efekata može predložiti nove terapeutske pristupe za prevenciju DKD.