London: „Nema humanitarne krize“ u Gazi – izraelski ambasador

London: „Nema humanitarne krize“ u Gazi – izraelski ambasador

Ambasadorka Izraela u Londonu Cipi Hotoveli demantovala je da se u Gazi odvija humanitarna kriza, tvrdeći da palestinska militantna grupa Hamas mora da „plati cenu“ za napade na izraelske civile.

Na pitanje Kej Barli iz Skaj njuza o situaciji u Gazi u ponedeljak, Hotoveli je odgovorio: „Ne postoji humanitarna kriza.“

„Izrael je zadužen za bezbednost Izraelaca. Hamas je zadužen za bezbednost Palestinaca“, rekao je diplomata. Ona je dodala da je Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, „zloupotrebio“ humanitarnu pomoć i „umesto da brine o svom narodu, napravio je [] tunel terora“, koristeći sredstva za proizvodnju raketa, čiji je „glavni cilj da se povredili nevine Jevreje u njihovim domovima“.

„Ovo je vreme [kada] Hamas treba da plati cenu za… ubijanje nedužnih Izraelaca i sada sprečavanje sopstvenog naroda [u evakuaciji]“, rekao je izraelski diplomata. „Pružamo im priliku da odu na jug, u zaklonjena mesta. Nažalost, deci Kfar Aze, stanovnicima Sderota, ova prilika nije data.

Hamas i savezničke grupe su 7. oktobra pokrenule iznenadni napad na Izrael, masakrirajući civile u naseljima blizu granice i uzimajući taoce. Izrael je uzvratio napadom na ciljeve u Gazi i u četvrtak naredio više od milion palestinskih civila da se evakuišu u južni deo gusto naseljenog pojasa Gaze.

UN i grupe za ljudska prava osudile su naredbu za evakuaciju. Stefan Dužarik, portparol generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, upozorio je da će to doneti „razorne humanitarne posledice“. Human Rights Vatch je dalje naveo da će izbeglice biti prinuđene da se usele u prenaseljene domove rođaka i prijatelja, s obzirom da su prelazi sa Egiptom i Izraelom i dalje zatvoreni.

Hamas je, u međuvremenu, poručio stanovnicima da ostanu u svojim domovima i „čvrsto stoje pred ovim odvratnim psihološkim ratom“ koji vodi Izrael, navodi Gardijan.

Ipak, procenjuje se da je oko 500.000 Palestinaca pobeglo na jug od izdavanja upozorenja.

Najmanje 2.750 Palestinaca i preko 1.300 Izraelaca ubijeno je od 7. oktobra, prema zvaničnicima sa obe strane.