Liberalna opozicija u Poljskoj osvaja većinu na opštim izborima

Liberalna opozicija u Poljskoj osvaja većinu na opštim izborima

Aktuelna poljska stranka Pravo i pravda (PiS) bila je malo ispred na nedeljnim opštim izborima, pokazale su izlazne ankete, ali izgleda da je liberalna opozicija obezbedila većinu, povećavajući mogućnost okončanja osam godina nacionalističke vladavine. vladati.

Izlazna anketa Ipsosa dala je PiS-u 36,8 odsto glasova, što bi značilo 200 poslanika u parlamentu od 460 mesta. Predviđeno je da će opozicione stranke, predvođene liberalnom Građanskom koalicijom (KO), zajedno osvojiti 248 poslaničkih mesta, dok je KO osvojio 31,6% glasačkih listića.

Zvanični rezultati počeće da stižu kasnije u nedelju.

Lider KO Donald Tusk, 66, bivši predsednik Evropskog saveta, obećao je da će popraviti odnose Varšave i Brisela, koji su pod PiS-om bili zategnuti brojnim sukobima oko pitanja kao što su nezavisnost pravosuđa, prava LGBT osoba i migracija.

„Demokratija je pobedila… Ovo je kraj vlade PiS-a“, rekao je u nedelju uveče radosni Tusk članovima stranke.

Sa ratom koji besni u susednoj Ukrajini i migrantskom krizom koja se sprema, EU i Vašington pažljivo prate glasanje, iako i PiS i njena glavna opozicija podržavaju ključnu ulogu Poljske koja je članica NATO-a u pružanju vojne i logističke podrške Kijevu.

Ako zvanični rezultati potvrde izlaznu anketu, Tusk i njegovi saveznici iz Trećeg puta desnog centra i Nove levice će možda morati da čekaju nedeljama ili čak mesecima pre nego što dođu na red u formiranju vlade.

Predsednik Andrzej Duda, saveznik PiS-a, rekao je da će dati prvu šansu pobedničkoj stranci, sugerišući da bi premijer Mateuš Moravjecki prvi imao šansu. Ali s obzirom da je krajnje desničarska Konfederacija osvojila 6,2%, ispod očekivanja, on će imati malo očiglednih saveznika, kažu stručnjaci.

„Pred nama je intenzivnih nekoliko nedelja“, rekla je Ana Materska-Sosnovska, politikolog sa Varšavskog univerziteta.

Pored svog demokratskog rekorda, za koji kritičari kažu da je narušio osnovne kontrole i ravnoteže, PiS je optužen za duboku polarizaciju Poljske.

Ona je izbore postavila kao izbor između bezbednosti od nesputane migracije, koju, kako kaže, podržavaju njeni protivnici, i puzajuće zapadnjaštva za koje smatra da je suprotna katoličkom karakteru Poljske.

Odražavajući rastuće nezadovoljstvo u zemlji bivšeg sovjetskog bloka zbog onoga što kritičari kažu da nazaduje u odnosu na demokratske standarde i prava žena s jedne strane i troškove života s druge strane, čini se da je izlaznost dostigla najviši nivo od pada komunizma 1989. godine.

Mnogi birači iz Varšave, gde KO obično pobeđuje, putovali su u sela van glavnog grada koja podržavaju PiS da glasaju. Emiteri su pokazali da se dugi redovi i dalje formiraju ispred nekih biračkih mesta čak i nakon završetka izbora.

Lider PiS-a Jaroslav Kačinjski (74) rekao je zvaničnicima okupljenim u sedištu stranke u centru Varšave da nije jasno da li će se emisija u nedelju pretvoriti u novi mandat.

„Moramo da imamo nadu da će se, bez obzira da li smo na vlasti ili u opoziciji, naš projekat nastaviti… Nećemo dozvoliti da Poljska izgubi… pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini.

PiS, koji negira narušavanje demokratskih standarda, kaže da su njegove reforme imale za cilj da učine zemlju i njenu ekonomiju pravednijom, a istovremeno uklone poslednje tragove komunizma. Svoju podršku je izgradila na velikodušnim društvenim donacijama i obećanju veće nezavisnosti od Brisela.