Baltičke države postaju najveći ruski dobavljači vina

Baltičke države postaju najveći ruski dobavljači vina

Litvanija se pojavila kao najveći dobavljač vina u Rusiji u prvih osam meseci 2023. godine, ostavljajući Italiju daleko iza sebe, prenela je agencija RIA Novosti, pozivajući se na bazu podataka UN Comtrade sa statistikom međunarodne trgovine.

Prema izveštaju, u periodu od januara do avgusta ove godine Litvanija je izvezla vina u Rusiju u vrednosti od 126 miliona dolara, što je povećanje od 20,6 odsto u odnosu na prošlu godinu. Na drugom mestu je Gruzija sa 112,1 miliona dolara (porast od 19,4%), a druga baltička država, Letonija, zatvorila je prve tri sa 79 miliona dolara (porast od 18,5%).

Ovogodišnjih deset najvećih dobavljača vina takođe su bili Italija (72,7 miliona dolara), Španija (20,8 miliona), Poljska (18,3 miliona), Nemačka (11,3 miliona), Čile (10,4 miliona), Portugal (7,7 miliona dolara) i Jermenija (6,3 miliona dolara).

Ni Litvanija ni Letonija nisu poznate po proizvodnji vina, a vinogradarstvo je malo. Godišnja proizvodnja vina u Litvaniji je navodno oko 60.000 hektolitara, dok je u Letoniji otprilike upola manje. Za poređenje, Italija, najveći proizvođač vina u Evropi, proizvela je 50,3 miliona hektolitara pića 2022.

Poreklo letonskog i litvanskog izvoza vina u Rusiju nije navedeno u podacima. Međutim, primećuje se da su tokom izveštajnog perioda dve zemlje zajedno uvezle vina u vrednosti od 59,3 miliona dolara iz Italije, 21 milion dolara iz Španije i 14,1 milion dolara iz Nemačke.

Prema podacima ruske Federalne carinske službe, Rusija je 2022. godine uvezla oko četiri miliona hektolitara vina, uključujući skoro 2,7 miliona hektolitara iz Italije, Španije i Gruzije, tri najveća dobavljača te godine. Izgleda da Letonija i Litvanija preprodaju Rusiji vino kupljeno od svojih kolega iz EU, pošto njihova zajednička proizvodnja teško može da pokrije ovaj obim izvoza.

Usred sankcija u vezi sa Ukrajinom prošle godine, EU je zabranila izvoz vina u Rusiju koji premašuje 300 evra (315 dolara) po boci. Članovi sindikata francuskog proizvođača šampanjca prestali su da isporučuju svoje proizvode u Rusiju. Kao odgovor na sankcije, Rusija je u julu ove godine povećala uvozne carine na vino iz „neprijateljskih“ zemalja sa 12,5 na 20%.