Rak jetre: faktori rizika i prevencija

Rak jetre: faktori rizika i prevencija

Oktobar je Mesec svesti o raku jetre, zbog čega je ovo dobro vreme da saznate više o faktorima rizika za rak jetre i šta možete da uradite da ga sprečite.

Više od 41.000 novih slučajeva primarnog raka jetre i raka intrahepatičnog žučnog kanala biće dijagnostikovano u SAD ove godine, a skoro 30.000 ljudi će umreti od ovih bolesti, prema Američkom društvu za rak.

Rak jetre je rak koji počinje u ćelijama vaše jetre, koja je organ veličine fudbala u gornjem desnom delu vašeg abdomena. Jetra je neophodna za varenje hrane i oslobađanje vašeg tela od toksičnih supstanci.

Rak intrahepatičnog žučnog kanala, koji se ponekad klasifikuje kao vrsta raka jetre, javlja se u delovima žučnih kanala unutar jetre. Žučni kanali nose žuč, tečnost za varenje, i povezuju vašu jetru sa žučnom kesom i tankim crevom.

Faktori koji povećavaju rizik od primarnog raka jetre uključuju:

  1. Hronična infekcija sa HBV ili HCV. Hronična infekcija virusom hepatitisa B (HBV) ili virusom hepatitisa C (HCV) povećava rizik od raka jetre.
  2. Ciroza. Ovo progresivno i nepromenljivo stanje uzrokuje stvaranje ožiljnog tkiva u jetri i povećava šanse za razvoj raka jetre.
  3. Određene nasledne bolesti jetre. Bolesti jetre koje mogu povećati rizik od raka jetre uključuju hemohromatozu i Vilsonovu bolest.
  4. Dijabetes. Osobe koje boluju od ovog poremećaja nivoa šećera u krvi imaju veći rizik od raka jetre u odnosu na one koji nemaju dijabetes.
  5. Nealkoholna masna bolest jetre. Nakupljanje masti u jetri povećava rizik od raka jetre.
    Izloženost aflatoksinima. Aflatoksini su otrovi koje proizvode plesni koje rastu na loše uskladištenoj hrani. Žitarice i orašasti plodovi mogu postati zaraženi aflatoksinima i završiti u proizvodima napravljenim od ovih namirnica.
  6. Prekomerna konzumacija alkohola. Konzumiranje više od umerene količine alkohola svakodnevno tokom mnogo godina može dovesti do nepromenljivih oštećenja jetre i povećati rizik od raka jetre.

Strategije za prevenciju raka jetre uključuju:

  1. Smanjite rizik od ciroze. Ciroza je ožiljak jetre i povećava rizik od raka jetre. Možete smanjiti rizik od ciroze ako pijete alkohol umjereno, ako uopšte pijete, i održavate zdravu težinu.
    Vakcinišite se protiv hepatitisa B. Možete smanjiti rizik od hepatitisa B primanjem vakcine protiv hepatitisa B. Vakcina se može dati gotovo svakome, uključujući novorođenčad, starije osobe i osobe sa oslabljenim imunim sistemom.
  2. Preduzmite mere za sprečavanje hepatitisa C. Ne postoji vakcina protiv hepatitisa C, ali možete smanjiti rizik od infekcije tako što ćete se čuvati nezaštićenog seksa sa partnerom koji je zaražen HBV, HCV ili bilo kojom drugom seksualno prenosivom infekcijom. Ne koristite ilegalne droge. Ako to činite, pobrinite se da je igla koju koristite sterilna i ne delite je s drugima. Pre nego što se piercing ili tetovirate, istražite radnje u svom području i pitajte osoblje o njihovim bezbednosnim praksama. Igla koja nije pravilno sterilisana može širiti virus hepatitisa C. Potražite lečenje za hepatitis B ili hepatitis C.
  3. Dostupni su tretmani za infekcije hepatitisom B i hepatitisom C. Istraživanja pokazuju da tretman može smanjiti rizik od raka jetre. Pitajte svog zdravstvenog stručnjaka o pregledu na rak jetre.
  4. Za opštu populaciju, pregled na rak jetre nije dokazano da smanjuje rizik od umiranja od raka jetre i obično se ne preporučuje. Osobe sa stanjima koja povećavaju rizik od raka jetre, uključujući hepatitis B, hepatitis C i cirozu jetre, mogu razmotriti pregled. Razgovarajte sa svojim zdravstvenim timom o prednostima i manama pregleda. Zajedno možete odlučiti da li je pregled pravi izbor za vas na osnovu vašeg rizika. Pregled obično uključuje krvni test i ultrazvučni pregled trbuha svakih šest meseci.