UNICEF: Više od 700 dece ubijeno u Gazi

UNICEF: Više od 700 dece ubijeno u Gazi

Osmi dan sukoba između Izraela i Hamasa beleži visok broj civilnih žrtava u Pojasu Gaze, prema UNICEF-u. Prema podacima lokalnih vlasti, više od 700 dece je izgubilo živote, a dodatnih 2.450 dece je povređeno od početka sukoba prethodne subote. Ovi alarmantni brojevi naglašavaju tešku humanitarnu situaciju u Gazi, posebno za decu.

Napadi i vazdušni udari nastavljaju se uprkos apelima za prekid vatre. Sinoć je istekao rok od 24 sata koji je Izrael postavio za evakuaciju civila iz pojasa Gaze. BBC izveštava da je došlo do napada na konvoj palestinskih civila na severu Gaze nakon što su stanovnicima rečeno da napuste tu oblast. Izraelski premijer Bendžamin Netanjahu izjavio je da je ovo samo početak vojne operacije.

Osim toga, sukob se proširio i na libansku granicu, gde je došlo do razmene vatre između Izraela i Libana. U tom incidentu je poginuo jedan novinar, a šest osoba je ranjeno.

Izrael je najavio da je spreman za ofanzivu na Gazu i tvrdi da je ubio komandanta vazdušnih operacija Hamasa. Sukobi i nasilje u regionu ostavljaju ozbiljne posledice po civilno stanovništvo, posebno decu, što zahteva hitne napore kako bi se postigao prekid vatre i obezbedila humanitarna pomoć i zaštita za ugrožene.