Patrijarh Porfirije u Crnoj Gori: Podrška srpskom identitetu i jeziku

Patrijarh Porfirije u Crnoj Gori: Podrška srpskom identitetu i jeziku

Patrijarh Porfirije boravi u Crnoj Gori povodom desetogodišnjice osveštenja Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gde je okupio veliki broj vernika i građana. Tokom posete, patrijarh je istakao važnost očuvanja srpskog identiteta, jezika i vernosti Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

U svom govoru, patrijarh Porfirije je pozvao okupljene građane da sa dostojanstvom ispoljavaju i svedoče svoj srpski identitet, jezik i veru u SPC. Ova izjava dolazi uoči popisa stanovništva u Crnoj Gori koji će se održati početkom novembra, gde će se građani izjašnjavati o svojoj nacionalnosti, veri i jeziku.

Patrijarh je naglasio da Srbi treba da budu ponosni na svoj jezik i veru, ističući da samo na srpskom jeziku mogu najbolje izraziti sebe i svoju kulturu. Takođe, podržao je okupljene da sa ponosom očuvaju svoj verski, lični, porodični i nacionalni identitet.

Ova poseta patrijarha Porfirija i njegova poruka imaju poseban kontekst u Crnoj Gori, gde je pitanje identiteta, verosti i jezika često bilo predmet političkih i društvenih rasprava. Patrijarhova poruka je poziv na očuvanje srpskog nasleđa u Crnoj Gori i izražavanje vernosti SPC.