Bajden razgovarao sa Netanjahuom, Abasom

Bajden razgovarao sa Netanjahuom, Abasom

Američki predsednik Džo Bajden je tokom subotnjih razgovora sa liderima Izraela i Palestinske vlasti izrazio čvrstu podršku Sjedinjenih Američkih Država Izraelu, ali istovremeno naglasio neophodnost pružanja humanitarne pomoći palestinskim civilima, naročito u Gazi, nakon nedavnih nemira.

U svojem prvom razgovoru sa predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom nakon nedavnog napada Hamasa na Izrael, Bajden je obećao pružiti „hitno potrebnu humanitarnu pomoć palestinskom narodu, posebno u Gazi“. Bela kuća je izdala saopštenje koje navodi da je predsednik Bajden detaljno opisao napore SAD u koordinaciji sa partnerima kako bi se sprečilo dalje širenje sukoba, te naglasio potrebu očuvanja stabilnosti na Zapadnoj obali i širem regionu.

Bajden je takođe izrazio čvrstu podršku SAD Izraelu tokom razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, s kojim je redovno kontaktirao tokom trajanja sukoba. Predsednik SAD je takođe ponovio svoje upozorenje protiv bilo kakvih pokušaja proširenja sukoba. Uz to, Bajden je razgovarao o američkoj koordinaciji sa UN i regionalnim partnerima kako bi se obezbedila humanitarna pomoć za civile.

Bela kuća je saopštila da je predsednik Bajden ponovio svoju podršku svim naporima zaštite civila u ovom sukobu. Ovi razgovori su usledili dok se Izrael pripremao za kopneni napad na pojas Gaze pod kontrolom Hamasa, sa pozivima stanovništvu da se evakuiše na jug kako bi se izbegle potencijalne opasnosti.

Premijer Netanjahu je izjavio Bajdenu da su potrebni „jedinstvo i odlučnost“ kako bi se postigli izraelski ciljevi u ovom sukobu. Sa druge strane, kancelarija predsednika Abasa je saopštila da je palestinski lider odbio svaku mogućnost raseljavanja Palestinaca iz Gaze, kao odgovor na smrtonosni napad Hamasa na izraelsku teritoriju.