Šolc: Važno da se izbegne intervencija Hezbolaha u sukobu Izrael-Hamas

Šolc: Važno da se izbegne intervencija Hezbolaha u sukobu Izrael-Hamas

Nemački kancelar Olaf Šolc složio se u subotu u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom da je važno izbeći širi bliskoistočni rat, kao i Hezbolahovu intervenciju u sukobu Izraela i Hamasa, rekao je portparol Kancelarija je rekla.

„Kancelar Šolc je obnovio punu solidarnost Nemačke sa narodom Izraela u ovim teškim vremenima i naglasio da Nemačka nepokolebljivo stoji na strani Izraela“, dodao je portparol u saopštenju.

Ranije u subotu, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da Berlin razgovara sa Ujedinjenim nacijama i drugim partnerima kako da rasporedi humanitarnu pomoć u Gazu preko prelaza Rafa sa Egiptom, a Berlin radi sa Egiptom i Izraelom na pronalaženju rešenja za nemačke građane koji su tamo zaglavljeni. .

Berbok, koja je doputovala u subotu ujutro u Kairo na razgovor sa svojim turskim i egipatskim kolegama, rekla je da se borba Izraela protiv Hamasa mora voditi uzimajući u obzir humanitarnu situaciju u Gazi.

„Borba protiv Hamasa mora da se vodi sa najvećim mogućim razmatranjem humanitarne situacije… Ovo je ogromna dilema koju je teško rešiti“, rekla je ona.