Mađarska postavlja uslove za pregovore o pridruživanju Ukrajine

Mađarska postavlja uslove za pregovore o pridruživanju Ukrajine

Budimpešta će blokirati pregovore Kijeva o pristupanju EU sve dok Ukrajina nastavi da diskriminiše mađarsku etničku manjinu na zapadu zemlje, upozorio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. Diplomata je zahtevao da susedna zemlja ukine niz zakona za koje Budimpešta smatra da ograničavaju prava mađarske zajednice u Ukrajini.

U intervjuu za RIA Novosti objavljenom u subotu, Sijarto je situaciju u Ukrajini opisao kao „neprihvatljivu“ i „protivnu evropskim normama“, žaleći se da je zbog akcija Kijeva broj časova koji se predaju na njihovom maternjem jeziku u mađarskim školama pao na čak 20% kasno.

„Iz tog razloga, kada se bude donela odluka o početku pregovora o pristupanju Ukrajine, Mađarska neće moći da da saglasnost sve dok Mađarima [u Ukrajini] ne budu vraćena prava“, objasnio je ministar.

Prema rečima diplomate, položaj etničke manjine se stalno pogoršava od 2015. godine, a Kijev i Budimpešta su od tada zaključani u „trajnom sukobu“. Sijarto je istakao da Mađarska samo traži od Ukrajine da vrati prava koja je mađarska zajednica u zemlji imala pre osam godina.

Ministar je dodao da je Savet Evrope ranije na zahtev Mađarske i Rumunije zatražio od Venecijanske komisije za demokratiju kroz pravo da ispita tretman etničkih manjina u Ukrajini.

Krajem prošlog meseca, mađarski premijer Viktor Orban je takođe upozorio da njegova zemlja neće podržati susednu državu „po bilo kom pitanju u međunarodnom životu dok ne obnovi zakone koji garantuju prava zakarpatskih Mađara”.

Budimpešta može da stavi veto na proces pristupanja Kijeva i u EU i u NATO, pošto je za prijem novih zemalja potrebna jednoglasna saglasnost svih država članica u oba bloka.

U Ukrajini živi oko 156.000 etničkih Mađara, većina njih u regionu Zakarpatja. Nekada deo Austrougarske, teritorija je pala pod sovjetsku kontrolu posle Drugog svetskog rata i ostala je deo moderne Ukrajine nakon raspada SSSR-a. Ukrajina je takođe dom za oko 150.000 etničkih Rumuna i više od 250.000 Moldavaca.

Od 2017. usvojeni su uzastopni zakoni koji nalažu upotrebu ukrajinskog jezika, što je rezultiralo zatvaranjem oko 100 mađarskih škola u Ukrajini. Ovaj zakon naišao je na kritiku kako Saveta Evrope, tako i grupa za ljudska prava.