Rune otkrivaju moć vikinške kraljice

Rune otkrivaju moć vikinške kraljice

Arheolozi su koristili 3D skeniranje da bi istražili natpise uklesane na dve grupe danskih runskih kamenja, otkrivajući da su četiri kamena verovatno napravljena u čast moćne vikinške kraljice.

Prvu grupu, Jelling Stones, podigao je Harald Bluetooth, kralj koji je zaslužan za osnivanje danske države, u znak sećanja na svoje roditelje Gorma i Thira. Druga grupa, Ravnunge-Tue Stones, takođe pominje ženu po imenu Thira.

Tim je teoretisao da se ove dve grupe kamenja odnose na istu osobu. Ako je tačno, onda bi Thira bila najviše spominjana osoba na danskim runskim kamenjem iz doba Vikinga.

„Želeli smo da vidimo da li možemo da pronađemo isti rezbar runa na nekom od ovih kamena, kako bismo mogli da povežemo kamenje Ravnunge-Tue sa Jelling kamenjem“, kaže glavni autor istraživanja, dr Lizbet M. Imer iz Nacionalni muzej Danske. „Da je postojala veza, bilo bi vrlo verovatno da se svo kamenje odnosilo na istu ženu, Tiru, majku Haralda Bluetootha.

Da bi testirali validnost ove teorije, dr Imer i tim istraživača iz nekoliko skandinavskih institucija napravili su 3D modele runskog kamenja i analizirali oblik i tehnike rezbarenja koji se koriste za sečenje runa i jezik koji se koristi. Njihovi rezultati objavljeni su u časopisu Antikuiti .

Autori su uporedili isklesane žljebove dobro očuvanog runskog kamena kako bi identifikovali karakteristične oznake koje su napravili različiti rezbari. Sličnosti između runa Lӕborg kamena (jedan od kamena Ravnunge-Tue) i Jelling 2 kamena sugerišu da ih je ugravirala ista osoba.

Stoga se reference na Tiru na obe grupe kamenja verovatno odnose na istu osobu — dansku kraljicu i majku Haralda Bluetootha. To ukazuje da je bila posebno moćna i slavna ličnost. Verovatno je držala zemlju i vlast na sopstvenom pravu, ne samo preko svog muža.

„Nijedan drugi muškarac ili žena Vikinga u Danskoj nije pomenut na toliko runskih kamenja“, kaže dr Imer, „i to podvlači njenu neospornu važnost za sklapanje carstva pod vlašću njenog sina, Haralda Bluetootha“.

Važno je da to znači da su žene verovatno imale veći uticaj u Danskoj iz vikinškog doba nego što se ranije verovalo. To ukazuje na to da su žene Vikinga mogle samostalno da drže vlast i vladaju u ime svojih muževa ili maloletnih sinova.

To takođe ima važne implikacije za naše znanje o formiranju danske države.

„Kombinacija sadašnjih analiza i geografske distribucije runskog kamenja ukazuje da je Tira bila jedna od ključnih figura — ili čak ključna figura — za sastavljanje danskog carstva“, navode autori.