Kineska ambasada kritikuje Kostariku zbog ograničenja kompanije 5G

Kineska ambasada kritikuje Kostariku zbog ograničenja kompanije 5G

Zvaničnici Kostarike potkopavaju ekonomske veze sa Kinom nakon što su vlasti te centralnoameričke zemlje smatrale kineske kompanije pretnjom sajber bezbednosti za razvoj 5G mreža, saopštila je u petak ambasada te azijske zemlje.

Ranije ove nedelje, ministar nauke, tehnologije i telekomunikacija Kostarike rekao je poslanicima da Kina predstavlja bezbednosnu pretnju za digitalnu mrežu u nastajanju, dok je drugi visoki zvaničnik ministarstva nazvao njenu vladu „totalitarnom“.

Kineska ambasada u San Hozeu kritikovala je ove primedbe u saopštenju.

„Ovi komentari ozbiljno utiču na poverenje i očekivanja kineskih kompanija da preduzmu ekonomsko-trgovinske aktivnosti u Kostariki i narušavaju dobru energiju za razvoj bilateralnih odnosa“, navodi se u saopštenju ambasade.

U saopštenju se dalje navodi da Kina te komentare smatra „neodgovornim i neosnovanim“.

U avgustu je kostarikanski predsednik Rodrigo Čaves odobrio dekret koji ima za cilj da reguliše razvoj 5G mobilne mreže i zabranio firme iz zemalja koje nisu pristale na međunarodnu konvenciju o sajber kriminalu.

Zabrana dekreta odnosi se na tehnološke kompanije iz Kine, Južne Koreje, Rusije i Brazila, između ostalih.

Chaves je izdao direktivu ubrzo nakon što je Laura Richardson, visoki vojni komandant SAD, posjetila Kostariku, gdje je dovela u pitanje rastuća kineska ulaganja u razvoj infrastrukture Latinske Amerike, uključujući luke i 5G mreže.