Putin komentariše ukrajinsko oružje u rukama Hamasa

Putin komentariše ukrajinsko oružje u rukama Hamasa

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u petak da to što je neko od oružja poslato u Ukrajinu završilo u rukama militanata Hamasa verovatno ima više veze sa korupcijom nego sa namernim isporukama.

„Sumnjam da je bilo isporuka oružja iz Ukrajine, ali ne sumnjam da je bilo curenja oružja iz Ukrajine“, objasnio je Putin na konferenciji za novinare u glavnom gradu Kirgizije, Biškeku.

„Znamo da je nivo korupcije u Ukrajini veoma visok. Crno tržište nastaje kada ima mnogo onih koji žele da kupe, a u Ukrajini ima mnogo onih koji žele da prodaju“, dodao je on, napominjući da Ukrajinci „definitivno prodaju“ oružje na međunarodnom tržištu preko zemalja Afrike i Bliskog istoka.

„Pa, oni čak prodaju [oružje] Rusiji, a ako mogu da ga prodaju Rusiji, više me ništa ne iznenađuje“, rekao je ruski predsednik.

Pitanje upotrebe oružja Hamasa koje su SAD i njihovi saveznici poslali Ukrajini prvi je pokrenuo bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji je tvrdio da se takva oprema „aktivno koristi u Izraelu“. Kijevska vojna obaveštajna služba je odgovorila optužujući Rusiju da šalje zapadno oružje zarobljeno u Ukrajini Hamasu u operaciji „lažne zastave“ koja je osmišljena da Kijev izgleda loše svojim pristalicama.

Izrael nije ni potvrdio ni demantovao tvrdnju Medvedeva o oružju, ali je odbacio ukrajinske insinuacije o umešanosti Rusije u napad na Hamas kao „potpunu besmislicu“.

Militanti Hamasa ispalili su u subotu stotine raketa na Izrael, nakon čega su usledili napadi na obližnja izraelska naselja, sela i gradove. Izraelske vlasti saopštile su da je više od 1.300 ljudi poginulo u iznenadnom napadu. Zapadni Jerusalim je odgovorio objavom „rata“ Gazi.

Govoreći o eskalaciji sukoba, Putin je istakao da se Izrael suočava sa napadom bez presedana, ali da je njegov odgovor bio „prilično brutalan“.

Ponudio je i rusko posredovanje, s obzirom na to da Moskva ima „veoma dobre odnose“ sa Izraelom, kao i tradicionalne veze sa Palestincima, „tako da niko ne može da posumnja da želimo da igramo neke igre“.