Gutereš: I ratovi imaju pravila, civili se ne smeju koristiti kao živi štit

Gutereš: I ratovi imaju pravila, civili se ne smeju koristiti kao živi štit

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, izdao je snažan apel za poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i pravila o zaštiti ljudskih prava tokom eskalacije sukoba između Izraela i islamističkog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, prema izveštajima svetskih medija. Gutereš je istakao da „čak i ratovi imaju pravila“ i naglasio važnost zaštite civila u ovom sukobu.

Generalni sekretar UN je izrazio zabrinutost zbog „zdravstvenog sistema na ivici kolapsa“, „pretrpanih mrtvačnica“ i „krize sa vodom“ u palestinskoj enklavi Gazi, koja se suočava sa intenzivnim bombardovanjem od strane izraelskih snaga bezbednosti nakon iznenadnog Hamasovog raketnog napada na Izrael, kao i upada Hamasovih boraca na jug Izraela, ubijanja civila i uzimanja talaca.

Gutereš je apelovao za hitno oslobađanje svih talaca koji se drže u Gazi. Takođe je osudio poziv Izraela palestinskim civilima da se evakuišu na jug Gaze, upozoravajući da je „premeštanje više od milion ljudi preko gusto naseljene ratne zone na mesto bez hrane, vode ili smeštaja, dok je čitava teritorija pod opsadom – izuzetno opasno, a u nekim slučajevima jednostavno nije moguće.“

Gutereš je istakao da su bolnice na jugu Gaze već popunjene, zdravstveni sistem je na ivici kolapsa, a napadi na zdravstvene ustanove su se povećali. U ovom kontekstu, Generalni sekretar UN je pozvao na „trenutni humanitarni pristup civilima širom Gaze radi obezbeđenja goriva, hrane i vode svima kojima je to potrebno.“

Sukob između Izraela i Hamasa doveo je do velikih ljudskih patnji i uništavanja infrastrukture u Gazi, dok je svetska zajednica zabrinuta zbog eskalacije nasilja i potrebe zaštite civila u tom regionu. Antonio Gutereš je naglasio hitnost situacije i apelovao na sve strane da poštuju međunarodne norme i prava tokom ovog konflikta.