Putin: Konačno rešenje Palestinsko-Izraelskog sukoba je nezavisna Palestina

Putin: Konačno rešenje Palestinsko-Izraelskog sukoba je nezavisna Palestina

Ruski predsednik, Vladimir Putin, izneo je svoj stav o trenutnom palestinsko-izraelskom sukobu tokom samita Zajednice nezavisnih država u Biškeku, izjavljujući da, iako Izrael ima pravo na svoju odbranu, konačno rešenje ovog sukoba će biti moguće samo putem uspostavljanja nezavisne Palestine sa istočnim Jerusalimom kao njenim glavnim gradom.

Putin je istakao da Rusija polazi od uverenja da pregovaračko rešenje palestinsko-izraelskog sukoba nema alternativu. On je naglasio da cilj pregovora treba da bude implementacija formule UN sa dve države, što podrazumeva stvaranje nezavisne palestinske države sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, koja će koegzistirati u miru sa Izraelom.

Ova izjava Vladimira Putina podseća na dosadašnje napore za postizanje trajnog rešenja sukoba između Izraela i Palestinaca, pri čemu se naglašava značaj diplomatskog procesa i rešavanja spornih pitanja kroz pregovore. U međunarodnoj zajednici postoji opšti konsenzus o potrebi za dvostranim rešenjem koje će omogućiti nezavisnu palestinsku državu i garantovati bezbednost Izraela.