Japan kaže G20 da će možda morati da deluje na deviznom tržištu

Japan kaže G20 da će možda morati da deluje na deviznom tržištu

Japanski ministar finansija Šuniči Suzuki rekao je u petak da je svojim kolegama iz G20 rekao da će Tokio možda morati da preduzme „odgovarajuću akciju” na tržištu deviznih kurseva jer bi globalno pooštravanje monetarne politike moglo da poveća volatilnost kretanja valuta, prenosi Rojters.

Ove primedbe su usledile kada je jen obnovio pad u odnosu na dolar i podvukao rešenost Tokija da drži tržišta na ivici zbog mogućnosti intervencije deviznog kursa kako bi se poduprla japanska valuta.

„Rekao sam na sastanku G20 da moramo imati na umu rizik da bi volatilnost tržišta mogla da se poveća, uključujući i tržište valuta, pošto se monetarno pooštravanje nastavlja na globalnom nivou“, rekao je Suzuki na konferenciji za novinare nakon što je prisustvovao sastanku Grupe 20 (G20) za finansije ministri i guverneri centralnih banaka.

„Takođe sam rekao da je prekomerna volatilnost na tržištu valuta nepoželjna i da ćemo možda morati da preduzmemo odgovarajuće mere u zavisnosti od razvoja događaja“, rekao je Suzuki.

Dolar je značajno porastao na nedavnim jakim podacima o inflaciji u SAD, na očekivanjima da će Federalne rezerve SAD duže zadržati stope višim.

Dolar je u petak dostigao 149,53 jena, nedaleko od marke od 150 koju trgovci vide kao tokijska linija u pesku za valutnu intervenciju.

Visoki zvaničnik japanskog ministarstva finansija rekao je novinarima da, iako Suzukijevi najnoviji komentari navode očigledno, činjenica da su izrečeni na G20 u vremenima sve veće nestabilnosti tržišta ima smisla.

Zvaničnik je rekao da je Tokio spreman da deluje na tržištu valuta ako tržišni potezi postanu previše nestabilni.

Slab jen podstiče japanski izvoz, ali i povećava cenu uvoza goriva i sirovina, što zadaje glavobolju kreatorima politike u Tokiju. Japan je poslednji put intervenisao na tržištu valuta da bi podstakao jen u septembru i oktobru prošle godine.

Guverner Banke Japana Kazuo Ueda rekao je na istoj konferenciji za novinare da se njegovi pogledi na globalne ekonomske izglede nisu mnogo promenili, nakon što je ove nedelje prisustvovao skupu finansijskih lidera Grupe sedam (G7) i G20.

Izgledi za globalnu ekonomiju jedan su od faktora koje će BOJ razmotriti prilikom određivanja vremena za postepeno ukidanje svog ogromnog programa podsticaja, kažu analitičari.

Tržišta se fokusiraju na nove kvartalne prognoze rasta i inflacije BOJ-a, predviđene za objavljivanje na sledećem dvodnevnom sastanku o politici koji se završava 31. oktobra.

Sastanci G7 i G20 održani su na marginama godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Marakešu ove nedelje.