Hakeri su pogodili humanitarne grupe koje reaguju na krizu u Izraelu i Gazi

Hakeri su pogodili humanitarne grupe koje reaguju na krizu u Izraelu i Gazi

Veb lokacije dve humanitarne grupe koje pružaju pomoć Izraelu i Gazi prekinute su poslednjih dana nakon što su ih hakeri preplavili saobraćajem, nakon serije pretnji hakističkih grupa zbog sukoba koji je u toku, piše Rojters.

Neprofitna organizacija United Hatzalah sa sedištem u Jerusalimu, koja pruža hitne medicinske usluge, saopštila je da je njenu veb stranicu pogodili napadi distribuiranog uskraćivanja usluge (DDoS) koji su privremeno usporili njenu sposobnost da prima donacije.

Medicinska pomoć za Palestince (MAP), britanska dobrotvorna organizacija koja pomaže u pružanju hitne pomoći stanovnicima Gaze, u četvrtak je u objavi na Ks, nekadašnjem Tviteru, navela da je njena veb stranica pod „sajber napadom“.

„Izuzetno je razočaravajuće da bi bilo ko želeo da poremeti rad organizacije za humanitarnu pomoć, posebno tokom ove humanitarne krize bez presedana“, rekao je Rohan Talbot, direktor za zastupanje i kampanje MAP-a u saopštenju poslatom e-poštom.

DDoS je nizak nivo i tipično nesofisticiran napad dizajniran da preplavi veb lokaciju veštačkim saobraćajem, često uzrokujući njeno rušenje.

Bezbednosni analitičari su očekivali nagli porast hakerskih i špijunskih aktivnosti nakon što je napad militanata Hamasa tokom vikenda ubio više od 1.300 Izraelaca, uglavnom civila. Izraelsko bombardovanje je ubilo 1.800 Palestinaca, navode vlasti u Gazi.

Poremećaji na veb stranici United Hatzalah nisu doveli do gubitka podataka ili donacija, rekao je Džeremi Kol, portparol grupe.

Još jedna veb stranica koja se predstavlja kao United Hatzalah koja se pojavila u poslednjih nekoliko dana u potrazi za donacijama je uklonjena, rekao je Kol.

Nije bilo jasno ko stoji iza bilo kojeg od napada, ali različite hakerske grupe – mnoge podržavaju Hamas – upozorile su poslednjih dana na Telegramu i drugim aplikacijama za razmenu poruka na predstojeće akcije.

„Sada se dešava mnogo DDoS napada, fokusiranih na usluge koje ljudi traže: spasilačke službe, telekomunikacije, vladine službe, medije – sve što je ljudima potrebno u ovom trenutku“, rekao je Gil Mesing iz firme Check Point za sajber bezbednost.

Većina veb lokacija se brzo vraća od takvih pogodaka, dodao je Mesing.