Stres uništava plodnost mužjaka velikog braon slepog miša tokom sezone parenja

Stres uništava plodnost mužjaka velikog braon slepog miša tokom sezone parenja

Čak i po dobrom danu, životna sredina može biti krajnje nepredvidljiva, od neočekivanih naleta vetra do nestašice hrane, a kako ljudi nastavljaju da napuštaju svet prirode, stres na divlje populacije raste.

„Slepi miševi su kritični za održavanje i stabilnost mnogih kopnenih ekosistema“, kažu Mattina Alonge [Kalifornijski univerzitet, Berkli (UCB), SAD] i Lukas Grevil (Mekmaster univerzitet, Kanada), a poznato je da su životinje posebno osetljive kada su pod naprezati se. Ali malo se znalo o uticaju koji stres može imati na njihovu sposobnost reprodukcije.

Zabrinuti zbog efekta stresa na već ranjivu populaciju slepih miševa, Alonge i njene kolege odlučile su da otkriju kako je kratak period stresa uticao na mozak i plodnost mužjaka velikih smeđih slepih miševa (Eptesicus fuscus). Uporedo, Grevil i njegove kolege objavili su svoje otkriće da stres ima iznenadni i dramatičan efekat na plodnost mužjaka velikih smeđih slepih miševa tokom sezone parenja u časopisu Journal of Ekperimental Biologi.

Tim je stavio slepe miševe da leže na leđima sat vremena, što je neprirodno za životinje, i otkrio da je količina hormona kortikosterona — koji kontroliše odgovor tela na stresne situacije — u krvi mladih mužjaka porasla više od osam puta dok im je nivo testosterona opao za otprilike 50%.

Kada je tim proverio tubule koje proizvode spermu u testisima, otkrili su da su se oni kod slepih miševa pod stresom smanjili za približno 25%, smanjujući njihovu sposobnost da proizvode spermu, a testisi su bili pet puta osetljiviji na hormone stresa u životinjama. krv.

Zatim, Alonge i kolege su skrenuli pažnju na mozak slepih miševa i otkrili da životinje pod stresom možda otpuštaju više ključnog hormona — peptida povezanog sa RFamidom — koji može smanjiti plodnost i sposobnost životinje da se razmnožava. Konačno, tim je proverio opšte zdravlje slepih miševa pod stresom i bio je iznenađen da su geni uključeni u izazivanje ćelijske smrti bili aktivni u testisima, što sugeriše da reproduktivni organi životinja nisu u odličnom stanju nakon samo jednog sata stresnih uslova.

„Kratak vremenski okvir odgovora gonada kod E. fuscus je bez presedana kod sisara, što sugeriše da su slepi miševi veoma osetljivi na akutne stresore“, kaže Alonge, dodajući da zaštitnici prirode moraju da budu svesni da su mužjaci slepih miševa posebno osetljivi na stres tokom trčanja. do sezone parenja, što bi moglo uticati na njihovu sposobnost da proizvedu sledeću generaciju.