Neandertalci su lovili opasne pećinske lavove

Neandertalci su lovili opasne pećinske lavove

Neandertalci su lovili pećinske lavove i koristili kožu ovog opasnog mesoždera, pokazala je po prvi put nova studija.

Iskopavanja u Ajnhornholeu (Pećina Jednoroga) na planinama Harc (Donja Saksonija, Nemačka) 2019. godine otkrila su obilje životinja iz ledenog doba, među kojima je bilo nekoliko kostiju izumrlog pećinskog lava. Kosti su otkrivene u pećinskoj galeriji otprilike 30 metara od sada srušenog ulaza u sloju koji datira pre više od 200.000 godina.

Nova studija, objavljena u časopisu Scientific Reports, opisuje kako je istraživački tim otkrio kost nožnog prsta sa oznakom posekotine među ostacima pećinskog lava. Ovo je dovelo do toga da je tim utvrdio da su neandertalci skinuli lavlju kožu sa pričvršćenim kandžama, što ukazuje da su kožu koristili za svoje potrebe.

Ali kosti pronađene u Einhornhohleu nisu pružile nikakav direktan dokaz za lov. Da bi kontekstualizovao nalaz, glavni autor Gabriele Russo, sa Univerziteta u Tibingenu u Nemačkoj, analizirao je ostatke pećinskog lava koje je pronašao tinejdžer iz Zigsdorfa u Bavarskoj. Pažljiviji pregled skeleta od strane Rusoa doveo je do otkrivanja neobičnih oštećenja na rebru. U saradnji sa arheologom dr Anemike Milksom sa Univerziteta u Redingu, šteta je identifikovana kao udar oružja.

Russo je rekao: „Lezija rebra se jasno razlikuje od tragova ugriza mesoždera i pokazuje tipičan obrazac loma lezije uzrokovane lovačkim oružjem.

Dr Milks je rekao: „Lav je verovatno ubijen kopljem koje je zabodeno u stomak lava kada je već ležao na zemlji.“

Skelet star 50.000 godina pomogao je istraživačima da po prvi put pokažu da su neandertalci lovili pećinske lavove. Oznake posekotina takođe pokazuju da ne samo da su ubili ovog vršnog predatora, već su i konzumirali njegovo meso.

Pećinski lav je imao visinu ramena od oko 1,3 metra. Oko 200.000 godina pećinski lav je bio najopasnija životinja u Evroaziji, sve dok nije izumro na kraju ledenog doba. Pećinski lavovi živeli su u raznim sredinama od stepa do planina i kao vrhunski grabežljivac lovili su velike biljojede poput mamuta, bizona i konja, kao i pećinskog medveda. Za ime je zaslužno redovno prisustvo kostiju pećinskog lava u pećinama ledenog doba.

Do danas se smatralo da je angažman na kulturnom nivou sa tim vrhunskim predatorom izostao pre vremena Homo sapiensa. Među najranijim umetničkim delima Homo sapiensa su ona poznata iz pećina švapske Jure u jugozapadnoj Nemačkoj. Tu je istaknuti motiv pećinskog lava, čiji je primer čuveni čovek lav napravljen od slonovače pre oko 40.000 godina.

Pećinski lavovi se takođe nalaze na panelima sa kamenom umjetnošću u Grotte Chauvet u jugoistočnoj Francuskoj, koji su stari oko 34.000 godina.

Novi rezultati pokazuju da su pećinski lavovi takođe imali posebno značenje za neandertalce. Tomas Terberger, govornik projekta, kaže: „Interes ljudi da steknu poštovanje i moć od trofeja lava je ukorenjen u ponašanju neandertalaca i sve do modernih vremena lav je moćan simbol vladara.

Nova studija doprinosi rastućoj slici sličnosti u ponašanju između neandertalaca i ranog Homo sapiensa. Nedavno je ugravirana džinovska jelena kost iz Einhornhohlea pokazala sposobnost neandertalaca da proizvode i komuniciraju sa simbolima. Uloga pećinskih lavova odgovara dokazima složenijih ponašanja neandertalaca, a mogla je čak i postaviti osnovu za kasniji kulturni razvoj Homo sapiensa.