Naučnici otkrivaju biološke tajne procesa starenja

Naučnici otkrivaju biološke tajne procesa starenja

Kako graciozno starimo – i da li možemo bilo šta da učinimo da usporimo proces – dugo je fasciniralo čovečanstvo. Međutim, uprkos kontinuiranim istraživanjima, odgovor na to kako se možemo uspešno boriti protiv starenja i dalje ostaje neuhvatljiv.

Sada, nova studija koju su vodili naučnici sa Univerziteta u Glazgovu u saradnji sa klinikom Mejo, SAD, otkrila je neke od bioloških tajni iza procesa starenja, nudeći potencijalnu novu metu za tretmane.

Studija pod nazivom „Apoptotički stres izaziva oslobađanje mtDNK tokom starenja i pokreće SASP“, objavljena je u časopisu Nature. Istražuje zašto stare i oštećene ćelije izazivaju upalu i kako bi se taj proces mogao zaustaviti kako bi se promovisalo zdravo starenje, pa čak i poboljšali tretmani za bolesti kao što je rak.

Kako starimo, naše ćelije proizvode inflamatorne proteine koji dodatno podstiču starenje. Tretmani protiv raka takođe izazivaju isti zapaljenski proces tako što oštećuju ćelije, što onda može sprečiti da tretmani dobro funkcionišu kod pacijenata.

Novo istraživanje, koje zajedno predvode profesor Stephen Tait i njegov tim na Školi za nauku o raku, izveštava o ključnoj inflamatornoj ulozi za organele naše ćelije koje proizvode energiju, mitohondrije.

Istraživači su otkrili da u starim ćelijama – ili nakon terapije raka – mitohondrije postaju propusne, oslobađajući DNK koja podstiče upalu i, kao rezultat, starenje. Tim je tada otkrio da ako bi mogli da spreče da mitohondrije propuštaju, to zauzvrat blokira upalu i poboljša zdravlje tokom starenja.

Njihovo otkriće sugeriše da ciljanje upale izazvane mitohondrijama može ponuditi novi način promovisanja zdravog starenja, kao i poboljšanja odgovora na terapije raka.

Profesor Stephen Tait je rekao: „Naš rad otkriva potpuno neočekivanu vezu između mitohondrija i upalnih efekata ostarelih ćelija. Otkrivamo da mitohondrijalna permeabilizacija, proces neraskidivo povezan sa smrću ćelija, promoviše upalu u ostarelim i oštećenim ćelijama. Ovo otvara nova područja“, rekao je profesor Stephen Tait. istraživanja, sa uzbudljivim potencijalom da obezbedi nove tretmane za starenje i rak.“