Inženjeri razvijaju prototip neurohirurškog robota sa dve ruke i džojstikom

Inženjeri razvijaju prototip neurohirurškog robota sa dve ruke i džojstikom

Roboti su postali uobičajeni partneri u OR, omogućavajući hirurzima da operišu kroz male rezove i endoskopski manipulišu alatima, izbegavajući invazivnu otvorenu hirurgiju. Ali u neurohirurgiji, mogućnosti robota su ograničenije. Iako mogu pomoći u relativno jednostavnim procedurama kao što je umetanje elektrode, invazivnije i složenije operacije poput uklanjanja tumora i dalje zahtevaju od hirurga da otvore lobanju i mozak.

Tu bi mogao da dođe prototip neurohirurškog robota sa dve ruke, kontrolisanog džojstikom, razvijen u Bostonskoj dečijoj bolnici.

Inženjer Pierre Dupont, Ph.D., šef pedijatrijskog kardiološkog bioinžinjeringa u Boston Children’s, razvio je robota u konsultaciji sa neurohirurgom Scelligom Stoneom, MD, Ph.D., i drugima. Kao što je opisano u Science Robotics, robot je vešto obavljao niz dvoručnih neurohirurških zadataka uključenih u resekciju tumora i uklanjanje tumora u modelima kreiranim u laboratoriji.

Oba neurohirurga koji su testirali dvoručnog robota (Stone i Džejms Drejk, MSc, MBBCh, FRCSC, u bolnici za bolesnu decu u Torontu) bili su u stanju da izvrše ove delikatne zadatke brže nego što su mogli sa ručnim alatima, i bez kompresije u blizini moždano tkivo.

„Ovaj sistem je u stanju da komunicira sa tkivom i da se nosi sa nepredviđenim situacijama, kao što su krvarenje i kontrola ostataka tumora, što ga stavlja u drugu kategoriju“, kaže Stoun. „Drugi robotski sistemi samo pružaju smernice.“

Piece de resistance bilo je endoskopsko uklanjanje tumora epifize u samom centru 3D modela mozga, kreirano korišćenjem slikovnih podataka od 4-mesečnog pacijenta. Sve u svemu, mogućnosti sistema sugerišu da bi mogao da omogući uklanjanje većih, vaskularizovanih tumora koji trenutno zahtevaju otvorene hirurške tehnike.

Pored uklanjanja tumora i cista, Dupont predviđa primenu u lečenju hidrocefalusa, kao i transuretralne endoskopske procedure za lečenje tumora bešike i benigne hiperplazije prostate.

Dupont se nada da će etablirana kompanija za uređaje na kraju odvesti dvorukog robota na prvo suđenje na ljudima. Tim MBA studenata na Babson koledžu istražuje komercijalizaciju robota za školski projekat ove jeseni, razgovarajući sa neurohirurzima, kompanijama za uređaje i firmama rizičnog kapitala kao deo preduzetničkog programa koledža.

„Mozak je poslednji deo tela gde su pristup alatima i artikulacija loši“, kaže Dupont. „Neurohirurzi koji su videli robota svi kažu: ‘Ovo je ono što nam treba.’ Želimo da osmislimo poslovni model koji će raditi za bolnice, a zatim da se vratimo i usavršimo robota da odgovara modelu.“