„Sada je vreme za rat“, kaže izraelski vojni komandant

„Sada je vreme za rat“, kaže izraelski vojni komandant

Izraelski šef vojske, general-pukovnik Herci Halevi, izdao je izjavu koja je izazvala veliku pažnju, izjavivši da je „sada vreme za rat“ dok se Izrael pripremao za kopnenu invaziju u Pojasu Gaze. Ova izjava dolazi nakon što je izraelska vlada sakupila trupe i tenkove u blizini Gaze, s namerom da uništi palestinsku militantnu grupu Hamas koja vlada ovom enklavom.

Izraelska vlada je pokušala da izgradi međunarodnu podršku za svoje akcije tako što je američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu i ministrima odbrane NATO-a pokazala grafičke slike dece i civila koje tvrdi da je Hamas ubio tokom vikenda u Izraelu. Blinken je rekao da su prikazane užasne slike koje uključuju bebu „izrešetanu mecima“ i mlade ljude spaljene u svojim automobilima, opisujući ih kao „izopačenost na najgori mogući način“.

Sukobi između Izraela i Hamasa eskaliraju, a obe strane prete uzvratnim napadima. Američki državni sekretar Blinken planira turneju po Bliskom istoku kako bi sprečio dalje širenje sukoba.

Situacija u Pojasu Gaze i oko nje postaje sve ozbiljnija, dok se svet suočava s rastućim brojem žrtava i humanitarnim krizama koje pogađaju obe strane konflikta.