Stoltenberg preneo Beogradu i Prištini poruke sa sastanka NATO-a

Stoltenberg preneo Beogradu i Prištini poruke sa sastanka NATO-a

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, je nakon sastanka ministara odbrane članica NATO-a u Briselu istakao da je NATO odlučio pojačati prisustvo na severu Kosova u odgovoru na nedavne tenzije u regionu. Stoltenberg je pozvao Beograd i Prištinu da se ponašaju odgovorno i vrate dijalogu kako bi se smirile napetosti.

On je izjavio da su nedavne tenzije na Kosovu dovele do pojačanja vojnog prisustva Kfora, sa dodatnim vojnicima raspoređenim u regionu, u cilju obezbeđenja da Kfor može efikasno izvršavati svoj mandat dat od strane UN-a. NATO je takođe povećao broj patrola na severu Kosova kako bi se bolje nosio s ovom situacijom.

Stoltenberg je naglasio da NATO ima jasan mandat za Kosovo dobijen od UN-a i da nema naznaka da će se taj mandat promeniti. Situacija na Kosovu ostaje napeta, pa je dodatno vojno prisustvo potrebno kako bi se očuvala stabilnost.

Generalni sekretar NATO-a takođe je poslao jasnu poruku Beogradu i Prištini, pozivajući ih da izbegavaju aktivnosti koje mogu povećati tenzije i da se suzdrže od zapaljive retorike. Oba grada su pozvana da se vrate dijalogu kao ključnom sredstvu za rešavanje nesuglasica. Stoltenberg je naglasio važnost saradnje između NATO-a i EU u rešavanju situacije na Kosovu.