Makron: Francuska neće napustiti svoju decu u Gazi

Makron: Francuska neće napustiti svoju decu u Gazi

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je u četvrtak da će učiniti sve da vrati francuske državljane u Gazu koje drži Hamas, ali je upozorio da će jedini način da se prekine krvoproliće garantovanje bezbednosti Izraela i stvaranje države za Palestinci.

Francuska ima najveću jevrejsku zajednicu u Evropi sa hiljadama dvojnih državljana koji žive u Izraelu i najveću muslimansku populaciju u zapadnoj Evropi, prenosi Rojters.

Izraelsko-palestinski sukob u prošlosti doprineo je rastu tenzija između dve zajednice i francuski lider je odlučio da se obrati naciji kako bi sprečio bilo kakvu eskalaciju kod kuće.

Makron je rekao da su palestinski militantni islamisti iz Hamasa ubili 13 francuskih državljana u napadima na Izrael 7. oktobra i da se za još 17, uključujući decu, vodi evidencija, a neki su verovatno zadržani u opkoljenoj enklavi Gaze koja se graniči sa Mediteranom.

„Francuska čini sve zajedno sa izraelskim vlastima i našim partnerima da ih bezbedno vrati kući jer Francuska nikada ne napušta svoju decu“, rekao je on.

Nazivajući Hamas terorističkom grupom koja želi uništenje Izraela i njegovog naroda, Makron je rekao da rat bez kraja nije rešenje.

„Izrael ima pravo da se brani eliminacijom terorističkih grupa, uključujući Hamas, kroz ciljane akcije, ali i očuvanjem civilnog stanovništva jer je to dužnost demokratija“, rekao je Makron.

Makron je rekao da je razgovarao sa liderima širom regiona i da bi prioritet trebalo da bude sprečavanje širenja sukoba na Liban i obezbeđivanje dostupnosti humanitarne pomoći, ali je rekao da mora postojati dugoročniji odgovor.

„Borba protiv terorizma ne može da zameni potragu za mirom. Uslovi za trajni mir su poznati: neophodne bezbednosne garancije za Izrael i državu za Palestince,“ rekao je on bez ikakvih sugestija o tome kako to postići nakon decenija ćorsokaka.

Nakon dolaska u Pariz jednog broja francuskih državljana vraćenih iz Izraela u četvrtak, ministarka spoljnih poslova Ketrin Kolona rekla je da će u nedelju otputovati u Izrael.

Makron je izbegao da ulazi u detalje napada 7. oktobra i da deli krivicu mimo Hamasa.

Portparol njegovog ministarstva spoljnih poslova rekao je ranije tokom dana da, uprkos bliskim vezama između Hamasa i Irana, Francuska nije imala formalne tragove direktne iranske uloge u napadima.

Francuska nema formalne tragove direktnog umešavanja Irana u napade Hamasa na Izrael, saopštilo je u četvrtak ministarstvo spoljnih poslova, dodajući da je Pariz preneo poruke regionalnim akterima u kojima upozorava da ne iskoriste krizu.

„Poruka koju prenosimo je jasna. Insistiramo da nijedan akter neprijateljski raspoložen prema Izraelu ne pokuša da iskoristi ove napade“, rekla je An-Kler Ležandr novinarima na konferenciji za novinare.