Blinken: Hamasov napad na Izrael kao deset 11. septembra

Blinken: Hamasov napad na Izrael kao deset 11. septembra

Američki državni sekretar Antoni Blinken nazvao je Hamasov napad na Izrael „ekvivalentnim deset 11. septembra“. S obzirom da je Izrael već odgovorio tako što je sravnio velike delove Gaze, Blinken je obećao podršku Vašingtona „sve dok postoji Amerika“.

„Ako pogledate [napad] srazmerno veličini izraelskog stanovništva, ovo je ekvivalent deset 9/11“, rekao je Blinken u Tel Avivu u četvrtak. „Eto koliko je veliki i razoran napad bio.“

Oko 1.300 Izraelaca je ubijeno, a više od 3.000 ranjeno otkako su militanti Hamasa pokrenuli napad u subotu.

Više od 1.400 Palestinaca – uključujući 447 dece – je ubijeno, a oko 5.000 ranjeno u istom periodu, a ove brojke nastavljaju da rastu dok izraelski ratni avioni bombarduju gusto naseljenu enklavu Gaze. Blinken nije pomenuo ove žrtve u svom govoru ili pokušaju da izmeri palestinske gubitke u 9/11.

Ukupno 2.996 ljudi ubijeno je 11. septembra 2001. kada su teroristi Al Kaide oteli četiri komercijalna aviona. Dva aviona udarila su u kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, jedan u Pentagon u Vašingtonu, a četvrti se srušio na polje u Pensilvaniji nakon pobune putnika.

Tadašnji američki predsednik Džordž V. Buš pozvao je na 11. septembar da izvrši invaziju i okupaciju Avganistana i Iraka, iako ovaj drugi nije imao veze sa napadima. Buš je takođe odgovorio tako što je dramatično proširio američke operacije domaćeg nadzora i potpisao Odobrenje za upotrebu vojne sile (AUMF), koje ostaje u američkim zakonima i koje su kasnije administracije koristile za pokretanje vojnih operacija u 22 zemlje.

Posle Hamasovog napada, izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će „slomiti“ palestinske militante, dok je ministar odbrane Joav Galan u četvrtak izjavio da će ih izraelska vojska „zbrisati sa lica Zemlje“.

Ogromna većina stanovnika Gaze su civili, međutim, i sa zatvorenim granicama pojasa i izraelskom opsadom koja sprečava ulazak hrane, vode, struje i goriva, oni su podneli najveći teret palestinskih žrtava.

U ranijem govoru pored Netanjahua, Blinken je rekao da je molio izraelskog lidera „da preduzme sve moguće mere predostrožnosti kako bi izbegao povredu civila“.

Međutim, dodao je da „nijedna zemlja ne može ili ne bi tolerisala klanje svojih građana” i da „Izrael ima pravo, čak i obavezu, da se brani i da osigura da se to nikada više ne ponovi”.