MOK: Zimske igre 2030. ‘prerano’ za japanski Saporo

MOK: Zimske igre 2030. ‘prerano’ za japanski Saporo

Japanski Saporo povukao je svoju kandidaturu za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2030. jer su Igre bile „prerano“ za grad, saopštio je u četvrtak Međunarodni olimpijski komitet, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Sapora rekao je u sredu da će taj severni japanski grad razmotriti mogućnost domaćina Zimskih olimpijskih igara 2034. ili kasnije nakon posledica skandala sa podmićivanjem i nameštanjem ponuda povezanih sa Letnjim igrama 2020. u Tokiju.

„Oni će ostati u fazi kontinuiranog dijaloga koja je osmišljena da bude fleksibilna. To je neobavezno sa obe strane“, rekao je portparol MOK-a Mark Adams na konferenciji za novinare nakon otvaranja sastanka izvršnog odbora u Mumbaiju.

„Nastaviće se neki dijalog u narednim godinama. Ali oni su očigledno jasno stavili do znanja da je 2030. prerano za njih.

Mesta koja se bore za održavanje Igara 2030. uključuju Solt Lejk Siti u Sjedinjenim Državama, Švedsku, Švajcarsku i Francusku.

Saporo i Japanski olimpijski komitet suspendovali su aktivnu promociju gradske ponude usred sve većeg korupcionaškog skandala oko Igara u Tokiju, koje su odložene za godinu dana i održane 2021. zbog pandemije COVID-19.