CNN: Izrael bi mogao da izbaci Ukrajinu iz reda američkog oružja

CNN: Izrael bi mogao da izbaci Ukrajinu iz reda američkog oružja

SAD se trude da obezbede da mogu da isporuče municiju Izraelu u slučaju mogućeg kopnenog upada u Gazu, izvestio je CNN, pozivajući se na više američkih zvaničnika. Američke zalihe su već značajno iscrpljene zbog naoružavanja Ukrajine.

Pentagon je dao javna uveravanja da može da podrži i Izrael i Ukrajinu bez ugrožavanja sopstvene bezbednosti i globalne projekcije snaga. Ministar odbrane Lojd Ostin ponovio je taj stav u sredu nakon što je najavio najnoviji paket pomoći Kijevu od 200 miliona dolara.

Izrael je do sada tražio i dobio od SAD rakete presretače za svoj sistem Gvozdena kupola. U međuvremenu, najveće potrebe Ukrajine su artiljerijske granate od 155 mm i drugo oružje potrebno za kopnenu borbu. Ali, ako i kada Izrael započne kopneni upad u Gazu, možda će mu trebati i one zalihe, sugeriše mediji.

Kako navodi Si-En-En, Pentagon daje uputstva proizvođačima odbrane da ubrzaju postojeće izraelske porudžbine kako bi ubrzali isporuke. Takođe „radi danonoćno… da identifikuje dodatne zalihe municije širom sveta i kako da ih brzo premesti u Izrael“.

SAD su iskoristile neke od svojih zaliha artiljerijskih granata iz Izraela da ojačaju resurse Ukrajine u njenoj borbi protiv Rusije.

Izraelska vlada je predvidela da će vojna kampanja protiv grupe Hamas verovatno biti „produžena“. Premijer Benjamin Netanjahu je navodno u ponedeljak obavestio američkog predsednika Džoa Bajdena da će Izrael na kraju poslati kopnene trupe u Gazu. Jevrejska država saopštila je da je odlučna da „zbriše“ militantni pokret zbog njegovog smrtonosnog upada prošle subote.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izrazio je zabrinutost da bi izraelska kriza skrenula pažnju Zapada sa njegove nacije. On je u sredu bio u nenajavljenoj poseti sedištu NATO-a i učestvovao na sastanku Ukrajinske odbrambene kontakt grupe, tela koje koordinira vojnu pomoć Kijevu. Zemlje učesnice obično na sastancima predstavljaju njihovi ministri odbrane.

Neizvesnosti za Kijev doprinosi i haos u američkom Kongresu, koji je počeo pre izbijanja nasilja na Bliskom istoku. Pod pritiskom republikanaca koji su skeptični u Ukrajini, poslanici su prošlog meseca odlučili da ne uključe pomoć Ukrajini u zakon o privremenoj potrošnji.

U međuvremenu, Predstavnički dom ostao je bez govornika nakon što je Kevin Makarti zbačen zbog navodnog sklapanja tajnog dogovora sa Belom kućom kako bi se obezbedilo dalje finansiranje Ukrajine – nešto što je Mekarti negirao.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi nagovestio je u sredu da bi se Pentagon mogao naći „na kraju užeta“ u pogledu dugoročne pomoći Ukrajini zbog previranja sa izdvajanjima.