Microsoft kaže da su SAD tražile 28,9 milijardi dolara u revizijskom sporu

Microsoft kaže da su SAD tražile 28,9 milijardi dolara u revizijskom sporu

Majkrosoft je u sredu saopštio da je američka poreska uprava (IRS) u septembru obavestila kompaniju da traži dodatnu uplatu poreza od 28,9 milijardi dolara, plus kazne i kamate za poreske godine od 2004. do 2013. godine.

Microsoft je rekao da se obavještenja Poreske uprave odnose na tekući spor između kompanije i američke poreske uprave, koja revidira kako je Microsoft raspodijelio svoj profit između različitih zemalja i jurisdikcija.

Kompanija sa sedištem u Redmondu u Vašingtonu saopštila je da je od tada promenila svoju praksu tako da su „pitanja koja je pokrenula poreska uprava relevantna za prošlost, ali ne i za naše trenutne prakse“, navodi se na blogu Majkrosofta.

Majkrosoft je saopštio da veruje da će svi porezi koji se duguju nakon revizije biti smanjeni za do 10 milijardi dolara na osnovu poreskih zakona koje je doneo bivši predsednik Donald Tramp.

Kompanija je saopštila da se ne slaže sa nalazima IRS-a i da planira da ih ospori, prvo u internom postupku poreske uprave, a zatim kasnije, ako je potrebno, na sudu.