Italijanska stranka traži od ustavnog suda da presudi protiv povećanja državnog deficita

Italijanska stranka traži od ustavnog suda da presudi protiv povećanja državnog deficita

Italijanska centristička opoziciona stranka koju predvodi bivši premijer Mateo Renci saopštila je u sredu da će apelovati na ustavni sud da proglasi nezakonitom odluku vlade da poveća budžetski deficit za 2024. godinu, preneo je Rojters.

Fiskalni okvir Trezora koji je predstavljen prošlog meseca povećao je cilj deficita za narednu godinu na 4,3% bruto domaćeg proizvoda (BDP) sa prethodnih 3,7% i ciljao njegov povratak ispod gornje granice Evropske unije od 3% samo 2026. godine, uz praktično bez smanjenja duga tokom isti period.

Luiđi Maratin, ekonomista i poslanik iz Rencijeve partije Italia Viva, rekao je parlamentu da plan krši ustavni zahtev da Italija vodi uravnotežen budžet osim ako ne postoje izuzetne okolnosti.

Maratin je istakao da vlada Đorđa Melonija povećava deficit iako predviđa da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti relativno čvrst prema italijanskim standardima i iznad takozvane „potencijalne“ stope rasta zemlje.

Taj potez je stoga bio protivzakonito, rekao je on.

Procena potencijalnog BDP-a utiče na strukturne budžetske bilance zemalja, što je pokazatelj koji je igrao fundamentalnu ulogu u proceni usklađenosti država članica sa budžetskim pravilima Evropske unije pre nego što su zamrznuta zbog pandemije COVID-19.

Fiskalni pravilnik EU trebalo bi da se vrati sledeće godine, a vlade trenutno pregovaraju o izmenama, a Italija predlaže načine da ga učini što blažim.

Trezor je opravdao povećanje deficita potrebom da se pomogne osobama sa nižim i srednjim zaradama i podrži ekonomija suočena sa međunarodnim preprekama.

Odgovarajući Maratinu, ministar ekonomije Đankarlo Đorđeti rekao je u sredu da je vladina politika odgovarajuća s obzirom na ekonomske posledice ukrajinskog sukoba.

„Vlada je uradila stvari odgovorno i ozbiljno“, rekao je ministar novinarima.

Tržišta su loše prihvatila plan Italije, s obzirom da je jaz između prinosa na italijanske 10-godišnje BTP obveznice i ekvivalentne nemačke obveznice ove nedelje premašio 208 baznih poena, najveći od januara, pre nego što se u sredu vratio na 195.

Banka Italije i Međunarodni monetarni fond pozvali su Rim da bude ambiciozniji u svojim ciljevima smanjenja duga.