Stoltenberg: Očekujem da će Turska uskoro ratifikovati ulazak Švedske u NATO

Stoltenberg: Očekujem da će Turska uskoro ratifikovati ulazak Švedske u NATO

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg rekao je da očekuje da turski parlament ratifikuje protokol o pristupanju Švedske, kako je dogovoreno na samitu u Viljnusu.

Generalni sekretar Alijanse je napomenuo da je „u stalnom kontaktu“ sa turskom stranom po pitanju članstva Švedske – posebno se sastao sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Njujorku i razgovarao sa šefom Ministarstva spoljnih poslova.

„Moj signal je, naravno, da imamo sporazum u Viljnusu, gde je Turska jasno izjavila da je spremna da ratifikuje (uvod Švedske. – Red.), da će dokumenti za ratifikaciju biti podneti Velikoj narodnoj skupštini i da će predsednik da radi sa Velikom narodnom skupštinom, Parlamentom, da obezbedi ratifikaciju“, podsetio je Stoltenberg.

„Jasno je rečeno da to treba da se desi što je pre moguće, što znači da kada se (Turska. – Red.) parlament ponovo sastane, onda treba da počne ovaj proces. Parlament se sastao pre samo nekoliko dana i zato očekujemo da ovo (ratifikacija. – Red.) će se desiti“, zaključio je on.

U julu, na samitu NATO-a u Vilnjusu, Turska je pristala da deblokira proces ratifikacije ulaska Švedske u Alijansu u zamenu za pomoć u približavanju Evropskoj uniji.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će podneti parlamentu ratifikaciju kandidature Švedske za NATO u oktobru, kada se parlament ponovo sastane posle letnje pauze.

Međutim, ratifikacija švedske aplikacije bila je ugrožena nakon niza događaja koji su zapalili Kuran u Švedskoj, što je razbesnelo mnoge muslimanske zemlje, uključujući Tursku. Osim Turske, prijavu Švedske nije ratifikovala ni Mađarska.

Istovremeno, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ranije je rekao da će Švedska ove jeseni konačno postati članica Alijanse.